Karmenta plaatst vrouwen in hun kracht

Nieuws     Login     Maak een afspraak:  073 - 7200 993Overgangsklachtenspreekuur

Vrouwen in de overgang lopen vaak lang rond met allerlei klachten. Ze kunnen zich behoorlijk belast voelen, combineren al jaren werk en zorg en merken op een gegeven moment dat hun veerkracht afneemt. Ze kunnen streng zijn voor zichzelf, willen niet altijd toegeven dat ze last hebben van de overgang en vaker nog worden overgangsklachten niet als zodanig herkend. Enkele jaren voor het stoppen van de menstruaties kunnen er al overgangsklachten zijn, dit maakt herkenning dan ook niet altijd gemakkelijk. 

Op onze poli willen we vrouwen graag goed en op tijd informeren, begeleiden en indien nodig een behandeling op maat adviseren. Goed op de hoogte zijn kan verschil maken.

Voor een afspraak op de menopauzepoli heeft u een verwijzing van uw huisarts nodig.

 • Uitleg

  De periode voor, tijdens en na de allerlaatste menstruatie noemen we de overgang.
  Het is een natuurlijk proces waarin de eierstokken langzaam en wisselend minder oestrogeen en progesteron gaan produceren. Dit kan allerlei lichamelijke en geestelijke veranderingen met zich meebrengen. De overgang kan 5 tot 10 jaar duren en vindt gewoonlijk plaats tussen het 40ste en 60ste levensjaar. Gemiddeld hebben vrouwen hun laatste menstruatie, ook wel menopauze genoemd rond hun 51ste jaar. Zeker 80 % van de vrouwen heeft in meer of mindere mate last van overgangsklachten zoals:

  • Opvliegers
  • Nachtelijk transpireren en slaapproblemen
  • Veranderingen van het menstruatiepatroon
  • Stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en gejaagdheid
  • Concentratieproblemen
  • Hoofdpijn
  • Drogere lichaamshuid
  • Wat versterkte haargroei in gezicht
  • Huid van de schede wordt gevoeliger en minder vochtig
  • Pijn bij vrijen
  • Verminderde zin in vrijen
  • Herhaalde blaasontstekingen
  • Vaker aandrang om te plassen en onwillekeurig urineverlies
  • Spier- en gewrichtsklachten
  • Toename gewicht
  • Op langere termijn een toegenomen risico op hart- en vaatziekten en osteoporose

  Premenstrueel syndroom (PMS)

  Ook kunt u last hebben van het premenstrueel syndroom, waarbij lichamelijke en psychische klachten steeds in een bepaalde fase van de menstruatiecyclus optreden. Een opgeblazen gevoel en pijnlijke borsten komen veel voor. Verder kunt u zich gedeprimeerd, humeurig en gespannen voelen. PMS komt vaak voor vanaf ongeveer het veertigste levensjaar en is een ander mechanisme dan de overgang. Het vraagt ook een andere benadering. Wij kunnen u helpen in het onderscheiden van de verschillende klachten.

  De postmenopauze

  Dit is de fase die start na uw allerlaatste menstruatie. Pas als u een jaar lang helemaal niet meer gemenstrueerd heeft weten we dat u postmenopauzaal bent. Ook in deze fase kunt u last hebben van overgangsklachten.

  *Als u na dat menstruatievrije jaar toch weer gaat menstrueren of ook maar een paar druppels vaginaal bloedverlies heeft moet u naar uw huisarts of gynaecoloog voor nader onderzoek. Baarmoederkanker kan dan vroegtijdig opgespoord dan wel uitgesloten worden.

  Bijzondere situaties

  • De overgang kan ook al op zeer jonge leeftijd optreden. Wanneer de menstruaties voor het 40ste levensjaar stoppen spreken we van primaire ovariële insufficiëntie (POI of POF) of een te vroege overgang.
  • Overgangsklachten kunnen ook het gevolg zijn van ziekte of behandelingen zoals antihormoontherapie bij borstkanker, chemotherapie, bestraling of het operatief verwijderen van eierstokken.

  Vrouwen die om bovenstaande redenen overgangsklachten ervaren willen we ook graag uitnodigen om samen met ons te bekijken welke mogelijkheden er zijn om hun klachten en gezondheidsrisico’s te verminderen.

 • Behandeling

  In nauwe samenwerking met de gynaecoloog zal de verpleegkundig overgangsconsulente met u in gesprek gaan en een uitgebreide vragenlijst met u doornemen. Het eerste consult duurt ongeveer een uur waardoor er voldoende ruimte is om uw klachten en vragen goed in kaart te brengen en de mogelijke behandelingen met u te bespreken. Ook is er aandacht voor uw persoonlijk risico op borstkanker, hart- en vaatziekten en botontkalking.

  Aan de hand van het gevoerde gesprek en de ingevulde vragenlijst kunnen de gynaecoloog en de overgangsconsulente in principe bepalen of uw klachten samenhangen met de overgang of niet. Indien nodig kunnen laboratoriumonderzoek en een inwendige echo nog meer informatie verschaffen.
  Bij het geven van advies om uw klachten te verminderen houden we natuurlijk rekening met uw eigen wensen en met eventueel bestaande contra-indicaties.
  Samen met u komen we zo tot een plan van aanpak. De geadviseerde behandeling kan bestaan uit hormoonaanvullende therapie, niet hormonaal werkende middelen, voedingssupplementen en levensstijl en/of voedingsadvies.

 • Nazorg

  Drie maanden na het eerste consult plannen we meestal een vervolgafspraak om te bespreken hoe het met u gaat. Mocht u gestart zijn met hormoonaanvullende therapie dan zien we u daarna graag jaarlijks terug ter controle.

Hoe ziet de behandelroute eruit?

Dit zijn de stappen die je gaat volgen

 • Voorlopige planning

  In overleg met de gynaecoloog van Karmenta is er besloten om je te gaan opereren op de  operatiekamer (OK) of de poliklinische behandelkamer (PBK) van Karmenta.

  De gynaecoloog kijkt samen met de poli-assistente wanneer er ruimte is op het ok programma. Je krijgt een datum waarop je operatie gepland wordt. Deze planning is altijd onder voorbehoud. In uitzonderlijke gevallen, kan het zijn dat de datum verandert. Mocht dit gebeuren, dan krijg je natuurlijk van ons bericht.  Een paar dagen voor de datum van de operatie, krijg je van de poli-assitente wanneer je precies verwacht wordt.   Heb je vragen telefoneer dan gerust even met de poli-assistente. 

   

   

 • Pre-operatieve screening

  We vragen je enkele weken voor je ingreep om een vragenlijst over je gezondheid in te vullen. Dat doe je gemakkelijk online op onze website, dus dat mag je ook gelijk nu doen. De anesthesist van Karmenta zal jouw ingevulde vragenlijst beoordelen en aan de hand van je antwoorden bepalen welke verdoving je het beste kunt krijgen. Uiteraard  is er op het online formulier ruimte om zelf een voorkeur aan te geven, maar de anesthesist heeft het laatste woord... eventueel zal de anesthesist, of de anesthesie-verpleegkundige contact met je opnemen en soms zullen ze je vragen om een foto van je hoofd en hals toe te sturen. 

  Vul de vragenlijst zo goed mogelijk in, en geef zeker ook aan als je onzeker bent, of ergens bang voor bent of ergens meer informatie over wilt hebben.

  Ga naar de online vragenlijst  (Pre-operatieve screening)

 • Tijdstip definitief

  Als de pre-operatieve screening beoordeeld is en de anesthesie akkoord gegeven heeft voor je verdoving dan maakt onze OK-assistente Cynthia een planning van de operatiedag. Zij zal natuurlijk ook in de gaten houden of alle benodigde materialen besteld zijn, op tijd in huis zijn en alles verder in orde is voor jouw ingreep op de dag van je operatie. Er wordt een optimale volgorde van alle patienten tijdens de operatiedag gemaakt en dan wordt het  tijdstip geprikt waarop jij aan de beurt bent.

  Je ontvangt een mailtje uit ons electronisch patientendossier met het tijdstip van je ingreep.

  Wat nou als je niet ingepland kan worden?

  De anesthesist kan een probleem zien bij je operatie, of er ontstaat een ander probleem bij de voorbereidingen van je operatie. Het is niet eerlijk als we je zouden inplannen voor een ingreep terwijl alle voorbereidingen niet 100% in orde zijn, dus uiteraard zullen we je dan meteen informeren en met je overleggen. In principe zijn er verschillende mogelijkheden:

  We lossen het probleem op en we plannen je in op een andere dag voor je ingreep.

  Dat is vervelend, maar we doen dit dan omdat dat voor jouw gezondheid het beste is. Dan verandert alleen de dag van je ingreep en dan gaan we je opnieuw inplannen. Je pre-operatieve screening hoef je niet opnieuw in te vullen, tenzij de anesthesist daarom vraagt natuurlijk.

  We verwijzen je naar een andere kliniek of ziekenhuis

  Als we je niet kunnen opereren omdat we daar in ons medisch centrum niet de juiste voorzieningen voor hebben, dan zullen we je verwijzen naar een ziekenhuis waar die voorzieningen er wel zijn. Dat zal in de meeste gevallen een ziekenhuis in jouw regio zijn. We zullen dit met je overleggen en onze gynaecoloog zal jouw situatie, en jouw ingreep, dan bespreken met haar collega in het betreffende ziekenhuis.

   

   

 • De dag van je ingreep

  Op de dag van je ingreep of operatie heb je je natuurlijk gehouden aan de afspraken die vooraf met je gemaakt zijn. Je meldt je op het afgesproken tijdstip aan de Karmenta-balie van Medisch Centrum Schijndel, aan de Steeg 6 in Schijndel. Dezelfde plek dus waar je geweest bent voor het spreekuur. Daar zit Gerard en hij belt voor jouw met de holding in het operatie-complex of ze klaar zijn om jou voor te bereiden op je operatie. Hij zal ook in het electronische patienten dossier de gegevens vastleggen van degene die je weer komt ophalen na je ingreep. Want vaak mag je na je ingreep niet zelf naar huis rijden of fietsen.

  Als er nog administratieve zaken geregeld moeten worden, dan kan je dat ook met Gerard regelen. Je gaat in de wachtruimte zitten totdat de verpleegkundige van de holding je op komt halen. 

  Bekijk hier foto's van een ingreep op de operatiekamer bij Karmenta

  Op de holding

  De toegang tot het OK-complex ligt vlak achter de receptie. Eerst mag je in een kamertje omkleden. Je krijgt operatiekleding om aan te trekken en de verpleegkundige zal je vragen wie je bent, wanneer je geboren bent en voor welke ingreep je ingepland bent (dat zal nog enkele keren gebeuren tijdens je operatie). De anesthesieverpleegkundige komt kennis maken en zal de geplande anesthesie met je doornemen. Vraag gerust de vragen die je wilt stellen. Het hele team van Karmenta is er op gericht dat jij je zo prettig mogelijk voelt tijdens je ingreep. Wil je een beetje met je smartphone spelen, we hebben supersnel wifi als je inlogt op het Wifi-netwerk "MCS-gast".

  De ingreep

  Uiteindelijk ga je natuurlijk naar de operatiekamer voor je ingreep en als je klaar bent, dan brengen ze je terug naar de verkoever om bij te komen uit je verdoving. Je komt terug bij dezelfde verpleegkundigen waar je al kennis mee gemaakt had, en je mag nu ook wat eten. Als je weer een beetje fris bent, komt de gynaecoloog bij je langs om je te vertellen hoe je ingreep verlopen is.

  Terug naar huis

  Je hebt hem of haar vast ook al ge-appt, maar anders zorgen we ervoor dat degene die je komt ophalen een seintje krijgt om je op te halen. Je moet even wachten tot het team je ontslaat van hun zorg op het operatiecomplex. Als er speciale afspraken met je gemaakt moeten worden, dan zullen we dat vertellen en we zullen er ook op letten dat je het goed begrepen hebt.  Je krijgt een ontslagbrief mee en vaak ook informatie voor de nazorg na je operatie. Soms krijg je medicatie mee, bijvoorbeeld voor de pijnstilling tijdens de avond en nacht.

  Voel je je thuis niet lekker, ga je bloeden, of maak je je zorgen? Aarzel dan zeker niet en bel met Karmenta. Ons speciale nummer hiervoor is 073 - 7200 828

   

   

 • Nacontrole

  Vrijwel altijd wordt er enkele dagen na je ingreep een afspraak gemaakt op het spreekuur voor de nacontrole. Het afsprakenkaartje zit in de map die je meegekregen hebt na je ingreep, of er is vanuit het electronisch patienten dossier een e-mailtje aan je verstuurd. Je spreekt tijdens het nacontrole-consult met de gynaecoloog die je geopereerd heeft en ze zal met je bespreken hoe de operatie verlopen is en hoe je erna opgeknapt bent. Meestal zal ze ook even willen kijken hoe je wond genezen is. Verder bespreek je eventuele klachten en hoe je het beste verder kunt opknappen.

We zitten midden in Brabant en ontvangen je met plezier

En met koffie in de wachtruimte! Je vindt ons midden in Brabant, niet ver van 's-Hertogenbosch en Eindhoven. 10 minuten rijden van de A2, vlak naast een plein met ruimschoots voldoende (gratis) parkeerplaatsen.

Medisch Centrum Schijndel

Bezoekadres

Telefoon : 073 - 7200 993
Fax : 073 - 7200 908
e-mail : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Openingstijden

 • Werkdagen :

  08:30 - 17:30 uur

 • Lunch
  12:30 - 13:00 uur

Telefonisch is Karmenta bereikbaar op alle weekdagen van 08:30 - 17:00 uur.