Karmenta plaatst vrouwen in hun kracht 073 - 7200 993
           
UPDATE CORONA     Nieuws     Login     Maak een afspraak:  073 - 7200 993

Seksuologie

Pijn of problemen bij het vrijen kan iedereen overkomen. Maar er over praten of hulp vragen vind je wellicht lastig. Karmenta behandelt zowel de psychologische als de lichamelijke kant van de zaak en zoekt samen met jou naar een oplossing.

Pijn bij het vrijen is een klacht die bij (seksueel actieve) vrouwen van alle leeftijden kan voorkomen. In veel gevallen is er iets aan te doen. Toch zoeken de meeste vrouwen geen hulp voor hun problemen vanwege het taboe dat erop rust. Het is soms moeilijk om over deze dingen te praten.

Meer informatie kun je vinden op de site van de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Sexuologie  en op de informatiesite over seksualiteit welke in samenwerking met de Rutger Stichting is opgesteld.

De Stichting Bekkenbodempatiënten biedt uitgebreide informatie, onder andere over veranderde seksualiteitsbeleving.

Vragen?

Neem gerust contact op


contact blok phone

Bel vrijblijvend

op 073 - 7200 993

 contact blok email

Stel je vraag

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

   
  073 - 7200 993
 • Klachten

  Pijn bij het vrijen kan te maken hebben met lichamelijke (gynaecologische) klachten. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de bekkenbodemspieren te strak worden aangespannen. Het kan ook zijn dat u last heeft van een verzakking van de bekkenbodem, waardoor geslachtsgemeenschap een pijnlijke ervaring wordt. Daarnaast kunnen sommige huidafwijkingen pijn bij het vrijen geven. Ook medicatie gebruik of de overgang kunnen er voor zorgen dat de opwinding uitblijft en de vagina niet vochtig genoeg kan worden.

  Pijn bij het vrijen kan ook een psychische oorsprong hebben. Die kan gelegen zijn in eerdere negatieve seksuele ervaringen, of in een manier van geslachtsgemeenschap die voor u niet prettig is.

  Het bespreken van al deze klachten is soms lastig, maar wel belangrijk. Er is meestal wat aan te doen!

 • Diagnose

  Bij Karmenta krijg je eerst een uitgebreide intake, tijdens dit eerste gesprek nemen we de tijd om te ontdekken wat de klachten precies zijn, en waar de oorsprong zou kunnen liggen. Bij deze intake kan ook een bekkenfysiotherapeut of een seksuoloog betrokken zijn.

  Daarnaast kan het nodig zijn om een inwendig onderzoek te doen, al dan niet met behulp van een echo. Soms is onderzoek naar hormonen in het bloed een onderdeel van ons onderzoek. Ook zal er gekeken worden naar de huid en de conditie van bijvoorbeeld de schaamlippen. Ten allen tijde staat voorop dat dit onderzoek de klachten helder moet maken en niet verergeren. Het onderzoek zal plaatsvinden in een rustige omgeving en in een vertrouwelijke sfeer. Bij Karmenta ben je nooit een nummer, in ons centrum krijg je alle aandacht en zorg die je nodig hebt.

   

 • Behandeling

  Afhankelijk van de bevindingen, kan de behandeling bestaan uit een consult door de gynaecoloog, de bekkenfysiotherapeut of de seksuoloog. Karmenta werkt samen met een (vrouwelijke) bekkenfysiotherapeute die onze filosofie van tijd en aandacht delen. Onze gynaecoloog is tevens seksuoloog  en Fellow of the Board of the European Society of Sexual Medicine. (FESSM)

  Karmenta's behandelingen voor seksuologische klachten:

  Seksuologische problemen

  In samenwerking met seksuoloog en bekkenbodemfysiotherapeut.

  Bij seksuologische problemen wordt eerst via een anamnese gekeken waar het probleem uit bestaat en hoe we je het beste kunnen helpen. Vaak kiezen we voor een een "drie sporen beleid".

  Lees meer

Uw bezoek aan Karmenta, praktische informatie

Eenvoudiger, laagdrempeliger en met meer tijd en aandacht dan u gewend was.

 • 1. Verwijzing huisarts
  1. Verwijzing huisarts
 • 2. Afspraak maken
  2. Afspraak maken
 • 3. Hoe vindt u Karmenta?
  3. Hoe vindt u Karmenta?
 • 4. In de spreekkamer
  4. In de spreekkamer
 • 5. Vervolg
  5. Vervolg
 • 1. Verwijzing huisarts

  Eerst naar de huisarts

  Als je klachten hebt, dan ga je in eerste instantie naar je huisarts. Je bespreekt je klachten bij de huisarts in samen beslis je of je naar een medisch specialist verwezen moet worden en welke dat dan in jouw geval het beste kan zijn. Wil de huisarts je naar een gynaecoloog doorverwijzen, dan kan die Karmenta kiezen. Je kunt daar ook zelf om vragen. Meestal kan je bij Karmenta veel sneller terecht dan bij een gynaecoloog in een ziekenhuis.

  Zorgdomein

  Als jouw huisarts je naar Karmenta verwijst, dan gaat dat vrijwel altijd via Zorgdomein. Je krijgt een briefje mee van de huisarts met de gegevens van Karmenta en hoe je een afspraak met Karmenta maakt. Verwijst jouw huisarts niet via Zorgdomein, dan krijg je de verwijsbrief mee van je huisarts en die moet je dan ook meenemen naar het spreekuur bij Karmenta.

 • 2. Afspraak maken

  Bel Karmenta op 073 - 7200 993.

  Je krijgt Lieke aan de telefoon, of een van de andere teamleden, zoals Cynthia, Anky of Gerard.  Wanneer  je verwezen bent via Zorgdomein hebben wij al jouw persoonlijke gegevens, en ook je verwijsbrief, al in ons elektronisch patienten dossier bij de hand. We controleren die samen even en vullen je telefoonnummer(s) in en je e-mail adres. Heb je vragen, stel ze gerust. Vaak kijken we ook even in jouw verwijsbrief om te kijken of we je moeten inplannen op een specifiek spreekuur of bij een specifieke arts. Daarna maken we een afspraak op het spreekuur voor je. We bevestigen dit  via een  e-mail.

  Ben je niet via Zorgdomein verwezen?

  Dan moeten we je gegevens even opzoeken, dat kan aan de hand van je BSN-nummer, of je postcode en geboortedatum. De verwijsbrief moet je dan meenemen naar het spreekuur.

  Heb, of wil, je geen verwijzing van de huisarts?

  In sommige gevallen kan je ook zonder verwijzing van de huisarts bij Karmenta terecht. Bijvoorbeeld als je een afspraak wil maken voor een behandeling die niet vergoed zal worden door je zorgverzekeraar (onverzekerde zorg). Dat is bijvoorbeeld zo bij bepaalde (vruchtbaarheids)echo's, of de Mona Lisa behandeling. Als je geen verwijzing hebt, zullen we je natuurlijk wel netjes in het elektronisch patientendossier  registreren, dus dan registreren we je als nieuwe patient en vragen we om wat extra gegevens. 

 • 3. Hoe vindt u Karmenta?

  Karmenta is gemakkelijk te vinden in het medisch Centrum Schijndel. Als je door de schuifdeuren naar binnen loopt meld je  aan de  balie.  Nadat je je gemeld hebt bij de balie, zullen we je vragen om je legitimatie bewijs. Tevens checken we je gegevens, zoals je huisarts, zorgverzekering en voegen een apotheek toe waar eventueel het recept naar toegestuurd kan worden. 

  Hierna kan je plaats nemen in de wachtkamer, met eventueel een kopje koffie! 

  Routebeschrijving  Met het openbaar vervoer naar Karmenta

 • 4. In de spreekkamer

  Als je bij de gynaecoloog in de spreekkamer zit, bespreken we je klachten. De gynaecoloog wil je goed begrijpen en we hechten er bij Karmenta veel waarde aan het uitleggen van de verschillende mogelijkheden om je klachten te behandelen. Daarom krijg je bij Karmenta ook meer tijd in de spreekkamer dan in een ziekenhuis. We bespreken natuurlijk ook het beoogde resultaat. Maar ook de risico's en de mogelijke complicaties. We zullen ook controleren of je alles begrepen heb en u eventueel nog meer informatie meegeven om tot een goede beslissing te komen. 

  Bereid je voor

  Van belang is ook dat jij jezelf goed voorbereid op het gesprek met de gynaecoloog. Neem bijvoorbeeld iemand mee die je vertrouwt (je partner, moeder, vriendin) en die het gesprek voor je kan volgen en later aan je kan verduidelijken wat er besproken is.

  Schrijf van te voren de vragen op die je wilt stellen, of schrijf vast op een briefje wat je al hebt gedaan met je klacht. Een goed startpunt hierbij is de volgende website: 3Goedevragen.nl

 • 5. Vervolg

  Na je gesprek met de gynaecoloog moet er misschien een nieuwe afspraak gemaakt worden. Dat doe je aan de balie bij de poli-assistente. De dokter zal met je meelopen naar de balie en aan de poli-assistente uitleggen wat de bedoeling is en wat de vervolgstappen zijn.

  (Bloed)onderzoek 

  Als er tijdens het consult weefsel is afgenomen (uitstrijkje) dan zorgen wij dat het door het laboratorium onderzocht wordt, en dat wij de uitslag van het onderzoek krijgen. Soms moet je bloed, of weefsel (uitstrijkje), of urine onderzocht worden door een extern lab. Dan krijg je een formulier mee waarop het onderzoek is aangekruist. Het formulier neem je mee naar een vestiging van Pathologie-DNA of van Diagnostiek voor U. De poli-assistente zal je daarbij helpen. Op de website kan je zien welke vestiging het dichtste in de buurt is. Of je maakt een afspraak voor het onderzoek bij de prikpost van Bernhoven Ziekenhuis bij Medisch Centrum Schijndel (Openingstijden van de prikpost) 

  Medicijnen halen bij de apotheek

  Soms schrijft de gynaecoloog een recept uit voor medicijnen. Die kan je dan ophalen bij je apotheek. Het is dus belangrijk dat wij weten wat jou apotheek is, dat registreren we in het elektronisch patienten dossier. Karmenta verstuurt de recepten electronisch naar je apotheek, en we proberen dat tijdens of zo kort mogelijk na je consult te doen. Dat betekent dat de apotheek je recept al heeft als je de medicijnen daar komt ophalen. 

We zitten midden in Brabant en ontvangen je met plezier

En met koffie in de wachtruimte! Je vindt ons midden in Brabant, niet ver van 's-Hertogenbosch en Eindhoven, 10 minuten rijden van de A2 en met ruimschoots voldoende (gratis) parkeerplaatsen.

Medisch Centrum Schijndel

Bezoekadres

Telefoon : 073 - 7200 993
Fax : 073 - 7200 908
e-mail : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Openingstijden

 • Werkdagen :

  08:30 - 17:30 uur

 • Lunch
  12:30 - 13:00 uur

Aangepaste tijden telefonische bereikbaarheid in vakantie:

Van ma 13 juli t/m vr 31 juli is Karmenta telefonisch bereikbaar op alle weekdagen van 09:00 - 11:00 uur.