Nieuws Login Portaal Maak een afspraak: 073 - 7200 993
Problemen met menstruatie komen vaak voor. Je bent dus niet de enige die eens per maand problemen heeft. Bij Karmenta zoeken we naar een oplossing voor jouw menstruatieprobleem. We houden daarbij rekening met jouw wensen en de fase in je leven.
Menstruatieproblemen komen vaak voor en bijna 80% van de vrouwen menstrueert hevig in de loop van haar leven. Je bent dus niet de enige die een keer per maand futloos op de bank hangt of extra bescherming moet gebruiken om niet door te lekken. En dan hebben we het nog niet eens over buikpijn, hoofdpijn, bloedarmoede en stemmingswisselingen.
Jammer genoeg hangt er soms om menstruatieproblemen een taboesfeer. Wie bespreekt deze problemen nou vrijelijk op de werkvloer, met een baas of op een werkplek met mannelijke collega's. Maar er is niets om je voor te schamen. Trek aan de bel, bespreek je problemen en ga naar de huisarts.
De hoeveelheid bloedverlies tijdens de menstruatie verschilt per vrouw. Wat abnormaal is, is dus ook per vrouw verschillend. Vaak is er geen duidelijke verklaring voor abnormaal of onregelmatig bloedverlies. Wel is het bekend dat het menstruatiepatroon bij nadering van de overgang kan veranderen. Ook kan dan het bloedverlies toenemen. Of behandeling nodig is, hangt af van je klachten en of je last krijgt van bloedarmoede. Bloedarmoede moet meestal wel behandeld worden.
Abnormaal bloedverlies kan verschillende oorzaken hebben. Het kan worden veroorzaakt door zogeheten myomen of in de volksmond: een vleesboom. Dat is een goedaardige uitstulping uit de spierlaag van de baarmoeder. Als deze heel klein is kan het geen klachten veroorzaken. Maar soms zijn de myomen zo groot dat een behandeling nodig is. Met name vleesbomen die in de holte van de baarmoeder zitten geven vaak veranderingen in het bloedingspatroon bij de menstruatie.
Ook poliepen of hormonale veranderingen rondom de overgang kunnen hiervan de oorzaak zijn. Een poliep is het slijmvormend weefsel van de baarmoedermond dat uitgegroeid is tot een rode uitstulping. Omdat een poliep kan bloeden, kan dit de oorzaak zijn van bloedverlies. Een poliep in de baarmoedermond is bijna altijd goedaardig.
Abnormaal bloedverlies kan ook worden veroorzaakt door een afwijking aan de baarmoeder, zoals bijvoorbeeld endometriose. Dan komt het slijmvlies dat normaal alleen aan de binnenkant van de baarmoeder zit ook buiten de baarmoeder voor, wat pijnlijke menstruaties kan veroorzaken.
Meer informatie kun je ook vinden op www.degynaecoloog.nl
Dat is best lastig om in te schatten, want wat is nou veel of te veel bloedverlies. Kort samengevat kun je stellen dat wanneer de menstruatie langer dan 7 dagen duurt, er bloedarmoede door ontstaat. Ook kan de hevige menstruatie je sociale leven verstoren en is er sprake van een menstruatie probleem. Veel vrouwen denken dat deze klachten erbij horen en nemen op de koop toe dat hun kwaliteit van leven ernstig beperkt wordt. Menstruatieklachten zijn niet gevaarlijk maar kunnen chronische vermoeidheid, bloedarmoede en soms ook psychische klachten geven.
De klachten kunnen soms zo ver gaan dat vrouwen hun afspraken bewust buiten de menstruatie periode plannen omdat ze zulke stemmingswisselingen en burn out achtige klachten ervaren.
Aan de hand van het intake gesprek met de gynaecoloog en aanvullend inwendig onderzoek, zoals een echo, wordt de diagnose gesteld.
Er zijn diverse behandelmogelijkheden, afhankelijk van de oorzaak van het bloedverlies:
Zo kan de behandeling bestaan uit de anticonceptie pil of een Mirena spiraaltje wat er voor zorgt dat het baarmoederslijmvlies wat zich elke maand opbouwt, dun blijft en zo minder hevige tot zelfs geen menstruaties meer tot gevolg heeft. Ook is er een ingreep, een techniek, waarbij het baarmoederslijmvlies aan de binnenkant van de baarmoeder verschroeid wordt. Dit heet de Novasure ® behandeling.
Tot slot, maar dat is de laatste keuze, kan de baarmoeder ook operatief verwijderd worden.
Uiteraard bepaalt je leeftijd en je eventuele kinderwens voor welke behandeling je in aanmerking komt.
De behandeling en de begeleiding bij Karmenta, waarbij oprecht betrokken met mij werd omgegaan, heb ik als zeer prettig ervaren. Deskundig en direct in de aanpak! Dank daarvoor!
Ik geef een dikke 10 voor het centrum, dr Bouwma en mijn behandeling! Zeer vriendelijke, kundige, persoonlijke en uiterst zorgzame kliniek! Fijn team met persoonlijke nazorg. Zeer goed! Zou deze kliniek aan elke vrouw aanraden!
Sinds ik met mijn overgangsklachten bij dr. Bouwma ben, heb ik mijn normale leven terug. Zij luisterde als vrouw die het herkende en die zocht naar oplossingen die precies bij mijn klachten pasten. Ik kan gelukkig weer lekker slapen.
Ik heb vanaf het begin een fijn gevoel over de aanpak, Dr. Bouwma is heel zorgvuldig in haar bewoordingen het werd nooit gênant en dat vind ik heel prettig. Na een paar bezoekjes voelt het ook erg vertrouwd, dat is erg fijn. Een hele lieve meevoelende assistente, die tijd maakt of heeft voor de patiënt. Het zou fijn zijn als het door de verzekering vergoed werd, te veel vrouwen blijven met klachten lopen omdat het niet vergoed wordt.
Eenvoudiger, laagdrempeliger en met meer tijd en aandacht dan u gewend was.
Als je klachten hebt, dan ga je in eerste instantie naar je huisarts. Je bespreekt je klachten bij de huisarts in samen beslis je of je naar een medisch specialist verwezen moet worden en welke dat dan in jouw geval het beste kan zijn. Wil de huisarts je naar een gynaecoloog doorverwijzen, dan kan die Karmenta kiezen. Je kunt daar ook zelf om vragen. Meestal kan je bij Karmenta veel sneller terecht dan bij een gynaecoloog in een ziekenhuis.
Als jouw huisarts je naar Karmenta verwijst, dan gaat dat vrijwel altijd via Zorgdomein. Je krijgt een briefje mee van de huisarts met de gegevens van Karmenta en hoe je een afspraak met Karmenta maakt. Verwijst jouw huisarts niet via Zorgdomein, dan krijg je de verwijsbrief mee van je huisarts en die moet je dan ook meenemen naar het spreekuur bij Karmenta.
Je krijgt Lieke aan de telefoon, of een van de andere teamleden, zoals Cynthia, Anky of Gerard. Wanneer je verwezen bent via Zorgdomein hebben wij al jouw persoonlijke gegevens, en ook je verwijsbrief, al in ons elektronisch patienten dossier bij de hand. We controleren die samen even en vullen je telefoonnummer(s) in en je e-mail adres. Heb je vragen, stel ze gerust. Vaak kijken we ook even in jouw verwijsbrief om te kijken of we je moeten inplannen op een specifiek spreekuur of bij een specifieke arts. Daarna maken we een afspraak op het spreekuur voor je. We bevestigen dit via een e-mail.
Dan moeten we je gegevens even opzoeken, dat kan aan de hand van je BSN-nummer, of je postcode en geboortedatum. De verwijsbrief moet je dan meenemen naar het spreekuur.
In sommige gevallen kan je ook zonder verwijzing van de huisarts bij Karmenta terecht. Bijvoorbeeld als je een afspraak wil maken voor een behandeling die niet vergoed zal worden door je zorgverzekeraar (onverzekerde zorg). Dat is bijvoorbeeld zo bij bepaalde (vruchtbaarheids)echo's, of de Mona Lisa behandeling. Als je geen verwijzing hebt, zullen we je natuurlijk wel netjes in het elektronisch patientendossier registreren, dus dan registreren we je als nieuwe patient en vragen we om wat extra gegevens.
Karmenta heeft spreekuren op twee locaties: Schijndel en Heesch. Beide locaties zijn eenvoudig te vinden en je kunt er gratis parkeren. In Schijndel voeren we onze complexere operaties uit in twee operatiekamers en in Heesch kunnen we ingrepen doen op de spreek/behandelkamer.
Kijk hier voor de routebeschrijving: Schijndel en Heesch. Bij aankomst meldt je je bij de poli-assistente. In Schijndel zit die achter de balie als je binnenkomt, en in Heesch in een kamertje naast de spreek/behandelkamer. De poli-assistente zal je vragen om je legitimatie bewijs. Tevens checken we je gegevens, zoals je huisarts, zorgverzekering en voegen een apotheek toe waar eventueel het recept naar toegestuurd kan worden.
Hierna kan je plaats nemen in de wachtkamer, met eventueel een kopje koffie (binnenkort weer, excuus voor het defecte apparaat)!
Schijndel: Routebeschrijving Schijndel: Met het openbaar vervoer naar Karmenta
Als je bij de gynaecoloog in de spreekkamer zit, bespreken we je klachten. De gynaecoloog wil je goed begrijpen en we hechten er bij Karmenta veel waarde aan het uitleggen van de verschillende mogelijkheden om je klachten te behandelen. Daarom krijg je bij Karmenta ook meer tijd in de spreekkamer dan in een ziekenhuis. We bespreken natuurlijk ook het beoogde resultaat. Maar ook de risico's en de mogelijke complicaties. We zullen ook controleren of je alles begrepen heb en u eventueel nog meer informatie meegeven om tot een goede beslissing te komen.
Van belang is ook dat jij jezelf goed voorbereid op het gesprek met de gynaecoloog. Neem bijvoorbeeld iemand mee die je vertrouwt (je partner, moeder, vriendin) en die het gesprek voor je kan volgen en later aan je kan verduidelijken wat er besproken is.
Schrijf van te voren de vragen op die je wilt stellen, of schrijf vast op een briefje wat je al hebt gedaan met je klacht. Een goed startpunt hierbij is de volgende website: 3Goedevragen.nl
Na je gesprek met de gynaecoloog moet er misschien een nieuwe afspraak gemaakt worden. Dat doe je aan de balie bij de poli-assistente. De dokter zal met je meelopen naar de balie en aan de poli-assistente uitleggen wat de bedoeling is en wat de vervolgstappen zijn.
Als er tijdens het consult weefsel is afgenomen (uitstrijkje) dan zorgen wij dat het door het laboratorium onderzocht wordt, en dat wij de uitslag van het onderzoek krijgen. Soms moet je bloed, of weefsel (uitstrijkje), of urine onderzocht worden door een extern lab. Dan krijg je een formulier mee waarop het onderzoek is aangekruist. Het formulier neem je mee naar een vestiging van Pathologie-DNA of van Diagnostiek voor U. De poli-assistente zal je daarbij helpen. Op de website kan je zien welke vestiging het dichtste in de buurt is. Of je maakt een afspraak voor het onderzoek bij de prikpost van Bernhoven Ziekenhuis bij Medisch Centrum Schijndel (Openingstijden van de prikpost)
Soms schrijft de gynaecoloog een recept uit voor medicijnen. Die kan je dan ophalen bij je apotheek. Het is dus belangrijk dat wij weten wat jou apotheek is, dat registreren we in het elektronisch patienten dossier. Karmenta verstuurt de recepten electronisch naar je apotheek, en we proberen dat tijdens of zo kort mogelijk na je consult te doen. Dat betekent dat de apotheek je recept al heeft als je de medicijnen daar komt ophalen.
Tijdelijk helaas zonder koffie in de wachtruimte, de espressomachine is defect, maar binnenkort weer met koffie in de wachtruimte! Je vindt ons midden in Brabant, niet ver van 's-Hertogenbosch en Eindhoven, 10 minuten rijden van de A2 en met ruimschoots voldoende (gratis) parkeerplaatsen.
Telefoon : 073 - 7200 993
Fax : 073 - 7200 908
e-mail :
08:30 - 12:30 uur
13:30 - 17:00 uur
(di, woe, do)
08:30 - 17:00 uur
Karmenta - Specialistische praktijk voor de vrouw
Steeg 6
Schijndel
Karmenta - Specialistische praktijk voor gynaecologie en urologie
Cereslaan 2-M
5384 VT HEESCH