Karmenta plaatst vrouwen en mannen in hun kracht

                      Nieuws     Login Portaal     Maak een afspraak:  073 - 7200 993

Behandelingen

Gynaecologische behandelingen bij Karmenta

Veel gynaecologische behandelingen bij Karmenta kunnen we met je in de spreekkamer bespreken en soms ook uitvoeren in de spreekkamer. Daarnaast kunnen we je in ons centrum inplannen voor een behandelingen op de operatiekamer of in een poliklinische behandelkamer.

Mirena® spiraal

Mirena® is een hormoonspiraal. Dit is een betrouwbare anticonceptiemethode waarbij je voor meerdere jaren niet meer aan je anticonceptie hoeft te denken. De werkzame stof in dit hormoonspiraaltje is levonorgestrel. Mirena® biedt 5 jaar bescherming tegen zwangerschap.

Behandeling met medicijnen

Informatie over de medicijnen waarmee je menstruatieproblemen kunt verhelpen.

Bekkenbodemtraining

De bekkenbodem is een spierpeesplaat, die als een soort hangmat is opgehangen aan de botten van het kleine bekken (tussen staartbeen en schaambeen en tussen de beide zitbeenknobbels).

Ganglion stellatum behandeling

Belangrijk: Deze behandeling biedt Karmenta nu nog niet aan. We starten met deze behandeling in het voorjaar van 2023.

Het ganglion stellatum is een zenuwknoop (ganglion) van het onwillekeurig zenuwstelsel. De zenuwknoop bevindt zich zowel rechts als links van de wervelkolom, aan de voorkant van de wervels ter hoogte van de zesde en zevende halswervel en eerste borstwervel.

De behandeling vermindert opvliegers tijdens de overgang (hot flushes). 

Gynaecologisch consult na de zwangerschap

Het postpartum consult is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en gericht op het voorkomen van bekkenbodem gerelateerde klachten tijdens en na de zwangerschap en bevalling.  

Gynaecologische check-up zonder medische indicatie

Voel je je onzeker over je gezondheid op gynaecologisch gebied? Je kunt een afspraak maken voor een gynaecologische check-up zonder verwijzing of medische reden.

Hormoon substitutie

Er zijn weinig medische zaken waarover zoveel meningsverschillen bestaan als over de manier waarop menopauzeklachten behandeld moeten worden. Bij deze discussie staat in de klassieke geneeskunde hormoonvervangende therapie (HVT), ook genaamd hormoonsubstitutietherapie (HST) of hormone replacement therapy (HRT) centraal. 

Hysteroscopie / curettage

Hysteroscopie is een (kijk)operatie waarbij een mini-camera via de vagina in de baarmoeder gebracht wordt. Hierdoor kan de gynaecoloog in de baarmoeder kijken en een diagnose stellen.

Implanon®

Implanon NXT is een anticonceptiestaafje dat  3 jaar bescherming geeft  tegen zwangerschap. Je hoeft dus een lange tijd niet aan anticonceptie te denken. Het anticonceptiestaafje zit onzichtbaar in je bovenarm en is zo ontworpen dat het continu een lage dosis hormonen aan je lichaam afgeeft. 

Kyleena® spiraal

 Kyleena® is een hormoonspiraal. Dit is een betrouwbare anticonceptiemethode waarbij je voor meerdere jaren niet meer aan je anticonceptie hoeft te denken. De werkzame stof in dit hormoonspiraaltje is levonorgestrel (0,009 mg per dag). Kyleena biedt 5 jaar bescherming tegen zwangerschap.

Labiumcorrectie

Labiumreductie's doen we bij Karmenta alleen als voldaan wordt aan de richtlijnen van de Gynaecologenvereniging NVOG: ouder dan 18 jaar en grootte schaamlip meer dan 4 cm.

 

MonaLisa Touch® laserbehandeling

Karmenta biedt vanaf november 2019 de MonaLisa Touch ® laserbehandeling aan. Dat is een laserbehandeling om vaginale droogheid  en vulvaire pijnklachten langdurig te herstellen. Het zorgt voor een langdurige verbetering van symptomen die vaak gerelateerd zijn aan vaginale atrofie en/of lichen sclerosus.

Opereren van Cyste van Bartholin

Een Bartholin cyste is gevuld met slijm en kan aan beide kanten van de vagina-opening voorkomen. Symptomen van een grote cyste zijn irritatie, pijn bij het vrijen, pijn bij het lopen en asymmetrie van de vulva. Er kunnen abcessen ontstaan in een Bartholin cyste, die pijnlijk en meestal rood van kleur zijn.

Overgangs-spreekuur

Op onze poli willen we vrouwen graag goed en op tijd informeren, begeleiden en indien nodig een behandeling op maat adviseren. Goed op de hoogte zijn kan het verschil maken.

Voor een afspraak op de menopauzepoli heb je een verwijzing van je huisarts nodig.

 

Plaatsen van spiraal bij menstruatie-problemen

Het  spiraal wordt niet alleen voorgeschreven om zwangerschap te voorkomen. Het spiraaltje kan overmatig bloedverlies verminderen en is dus heel geschikt voor vrouwen met menstruatieklachten. Een op de vijf vrouwen krijgt na verloop van tijd helemaal geen bloedingen meer. Dat betekent dus dat  niet alle vrouwen die de Mirena spiraal gaan gebruiken niet meer ongesteld worden.

Prikpil

De prikpil is een vorm van anticonceptie. Eén injectie is voldoende om je 12 weken tegen zwangerschap de beschermen. Er vindt geen eisprong meer plaats en zaadcellen komen minder goed door het slijm van de baarmoederhals. De prikpil is in Nederland verkrijgbaar in 2 soorten. Depo-Provera werkt via een injectie in de spier van je bil of bovenarm en Sayana via een injectie onder de huid.

Seksuologische problemen

In samenwerking met seksuoloog en bekkenbodemfysiotherapeut.

Bij seksuologische problemen wordt eerst via een anamnese gekeken waar het probleem uit bestaat en hoe we je het beste kunnen helpen. Vaak kiezen we voor een een "drie sporen beleid".

T-Safe

Het T-Safe koperspiraaltje is ideaal voor vrouwen die graag hun natuurlijke cyclus willen behouden, en het gebruik van toegevoegde hormonen niet op prijs stellen. T-Safe hoeft pas na 10 jaar vervangen te worden dus je kunt zorgeloos vrijen.

TVT-O

Bandje: Tensionfree Vaginale Tape Obturator

Urolon™

Plasklachten en stress-incontinentie kunnen veroorzaakt worden door een plasbuis die niet meer goed afsluit, waardoor je ongewild urine verliest. Urolon™ is een behandeling waarbij om de plasbuis een resorbeerbare stof geinjecteerd wordt, waardoor de plasbuis ondersteund wordt en weer goed afsluit. 

Verwijderen slijmvlies van de baarmoeder met Novasure®

Novasure® is een korte en éénmalige ingreep waarbij het baarmoederslijmvlies met behulp van elektrische energie wordt verwijderd (oftewel endometriumablatie). De operatieve ingreep duurt maximaal twee minuten en in de meeste gevallen kun je snel na de Novasure® behandeling weer naar huis. 

Voorwandplastiek

Ongeveer 1 op de 10 vrouwen heeft na het baren van haar kinderen een operatie nodig in verband met een vaginale verzakking.

Bij een voorwandverzakking (cystocèle) is de voorzijde van de vaginawand naar beneden gezakt in het kleine bekken.

Hoe ziet je behandelroute eruit?

Dit zijn de stappen die je volgt bij een operatieve ingreep bij Karmenta

Voorlopige planning

In overleg met de gynaecoloog van Karmenta is er besloten om je te gaan opereren op de  operatiekamer (OK) of de poliklinische behandelkamer (PBK) van Karmenta.

De gynaecoloog kijkt samen met de poli-assistente wanneer er ruimte is op het ok programma. Je krijgt een datum waarop je operatie gepland wordt. Deze planning is altijd onder voorbehoud. In uitzonderlijke gevallen, kan het zijn dat de datum verandert. Mocht dit gebeuren, dan krijg je natuurlijk van ons bericht.  Een paar dagen voor de datum van de operatie, krijg je van de poli-assitente wanneer je precies verwacht wordt.   Heb je vragen telefoneer dan gerust even met de poli-assistente. 

 

 

Pre-operatieve screening

We vragen je enkele weken voor je ingreep om een vragenlijst over je gezondheid in te vullen. Dat doe je gemakkelijk online op onze website, dus dat mag je ook gelijk nu doen. De anesthesist van Karmenta zal jouw ingevulde vragenlijst beoordelen en aan de hand van je antwoorden bepalen welke verdoving je het beste kunt krijgen. Uiteraard  is er op het online formulier ruimte om zelf een voorkeur aan te geven, maar de anesthesist heeft het laatste woord... eventueel zal de anesthesist, of de anesthesie-verpleegkundige contact met je opnemen en soms zullen ze je vragen om een foto van je hoofd en hals toe te sturen. 

Vul de vragenlijst zo goed mogelijk in, en geef zeker ook aan als je onzeker bent, of ergens bang voor bent of ergens meer informatie over wilt hebben.

Ga naar de online vragenlijst  (Pre-operatieve screening)

Tijdstip definitief

Als de pre-operatieve screening beoordeeld is en de anesthesie akkoord gegeven heeft voor je verdoving dan maakt onze OK-assistente Cynthia een planning van de operatiedag. Zij zal natuurlijk ook in de gaten houden of alle benodigde materialen besteld zijn, op tijd in huis zijn en alles verder in orde is voor jouw ingreep op de dag van je operatie. Er wordt een optimale volgorde van alle patienten tijdens de operatiedag gemaakt en dan wordt het  tijdstip geprikt waarop jij aan de beurt bent.

Je ontvangt een mailtje uit ons electronisch patientendossier met het tijdstip van je ingreep.

Wat nou als je niet ingepland kan worden?

De anesthesist kan een probleem zien bij je operatie, of er ontstaat een ander probleem bij de voorbereidingen van je operatie. Het is niet eerlijk als we je zouden inplannen voor een ingreep terwijl alle voorbereidingen niet 100% in orde zijn, dus uiteraard zullen we je dan meteen informeren en met je overleggen. In principe zijn er verschillende mogelijkheden:

We lossen het probleem op en we plannen je in op een andere dag voor je ingreep.

Dat is vervelend, maar we doen dit dan omdat dat voor jouw gezondheid het beste is. Dan verandert alleen de dag van je ingreep en dan gaan we je opnieuw inplannen. Je pre-operatieve screening hoef je niet opnieuw in te vullen, tenzij de anesthesist daarom vraagt natuurlijk.

We verwijzen je naar een andere kliniek of ziekenhuis

Als we je niet kunnen opereren omdat we daar in ons medisch centrum niet de juiste voorzieningen voor hebben, dan zullen we je verwijzen naar een ziekenhuis waar die voorzieningen er wel zijn. Dat zal in de meeste gevallen een ziekenhuis in jouw regio zijn. We zullen dit met je overleggen en onze gynaecoloog zal jouw situatie, en jouw ingreep, dan bespreken met haar collega in het betreffende ziekenhuis.

 

 

De dag van je ingreep

Op de dag van je ingreep of operatie heb je je natuurlijk gehouden aan de afspraken die vooraf met je gemaakt zijn. Je meldt je op het afgesproken tijdstip aan de Karmenta-balie van Medisch Centrum Schijndel, aan de Steeg 6 in Schijndel. Dezelfde plek dus waar je geweest bent voor het spreekuur. Daar zit Gerard en hij belt voor jou met de holding in het operatie-complex of ze klaar zijn om jou voor te bereiden op je operatie. Hij zal ook in het electronische patientendossier de gegevens vastleggen van degene die je weer komt ophalen na je ingreep. Want vaak mag je na je ingreep niet zelf naar huis rijden of fietsen.

Als er nog administratieve zaken geregeld moeten worden, dan kan je dat ook met Gerard regelen. Je gaat in de wachtruimte zitten totdat de verpleegkundige van de holding je op komt halen. 

Bekijk hier foto's van een ingreep op de operatiekamer bij Karmenta

Op de holding

De toegang tot het OK-complex ligt vlak achter de receptie. Eerst mag je in een kamertje omkleden. Je krijgt operatiekleding om aan te trekken en de verpleegkundige zal je vragen wie je bent, wanneer je geboren bent en voor welke ingreep je ingepland bent (dat zal nog enkele keren gebeuren tijdens je operatie). De anesthesieverpleegkundige komt kennis maken en zal de geplande anesthesie met je doornemen. Vraag gerust de vragen die je wilt stellen. Het hele team van Karmenta is er op gericht dat jij je zo prettig mogelijk voelt tijdens je ingreep. Wil je een beetje met je smartphone spelen, we hebben supersnel wifi als je inlogt op het Wifi-netwerk "MCS-gast".

De ingreep

Uiteindelijk ga je natuurlijk naar de operatiekamer voor je ingreep en als je klaar bent, dan brengen ze je terug naar de verkoever om bij te komen uit je verdoving. Je komt terug bij dezelfde verpleegkundigen waar je al kennis mee gemaakt had, en je mag nu ook wat eten. Als je weer een beetje fris bent, komt de gynaecoloog bij je langs om je te vertellen hoe je ingreep verlopen is.

Overnachten

Blijf je slapen na je ingreep? Dat kan in de 2-persoons of 4-persoons kamer in Medisch Centrum Schijndel. Dan vind je het vast leuk om bezoek te krijgen. Dat kan natuurlijk. Hier vinden bezoekers meer (praktische) informatie over hoe dat werkt.

Terug naar huis

Je hebt hem of haar vast ook al ge-appt, maar anders zorgen we ervoor dat degene die je komt ophalen een seintje krijgt om je op te halen. Je moet even wachten tot het team je ontslaat van hun zorg op het operatiecomplex. Als er speciale afspraken met je gemaakt moeten worden, dan zullen we dat vertellen en we zullen er ook op letten dat je het goed begrepen hebt.  Je krijgt een ontslagbrief mee en vaak ook informatie voor de nazorg na je operatie. Soms krijg je medicatie mee, bijvoorbeeld voor de pijnstilling tijdens de avond en nacht.

Voel je je thuis niet lekker, ga je bloeden, of maak je je zorgen? Aarzel dan zeker niet en bel met Karmenta. Ons speciale nummer hiervoor is 073 - 7200 828

 

 

Nacontrole

Vrijwel altijd wordt er enkele dagen na je ingreep een afspraak gemaakt op het spreekuur voor de nacontrole. Het afsprakenkaartje zit in de map die je meegekregen hebt na je ingreep, of er is vanuit het electronisch patienten dossier een e-mailtje aan je verstuurd. Je spreekt tijdens het nacontrole-consult met de gynaecoloog die je geopereerd heeft en ze zal met je bespreken hoe de operatie verlopen is en hoe je erna opgeknapt bent. Meestal zal ze ook even willen kijken hoe je wond genezen is. Verder bespreek je eventuele klachten en hoe je het beste verder kunt opknappen.

We zitten midden in Brabant en ontvangen je met plezier

Tijdelijk helaas zonder koffie in de wachtruimte, de espressomachine is defect, maar binnenkort weer met koffie in de wachtruimte! Je vindt ons midden in Brabant, niet ver van 's-Hertogenbosch en Eindhoven, 10 minuten rijden van de A2 en met ruimschoots voldoende (gratis) parkeerplaatsen.

Medisch Centrum Schijndel

Telefonisch bereikbaar

  • Afspraken :

    08:30 - 12:30 uur

  • Zorgadministratie :

    13:30 - 17:00 uur
    (di, woe, do)

Openingstijden

  • Werkdagen :

    08:30 - 17:00 uur

  • Lunch
    12:30 - 13:00 uur