Nieuws Login Portaal Maak een afspraak: 073 - 7200 993
De prikpil is een vorm van anticonceptie. Eén injectie is voldoende om je 12 weken tegen zwangerschap de beschermen. Er vindt geen eisprong meer plaats en zaadcellen komen minder goed door het slijm van de baarmoederhals. De prikpil is in Nederland verkrijgbaar in 2 soorten. Depo-Provera werkt via een injectie in de spier van je bil of bovenarm en Sayana via een injectie onder de huid.
Belangrijk om te weten is dat de prikpil geen stopweek heeft. Dit betekent dat je zelf geen invloed kunt uitoefenen op de timing van je ongesteldheid. Je kunt je menstruatie dus niet overslaan, verschuiven of uitstellen. Je menstruatie kan wel veranderen of zelfs helemaal wegblijven. Als je net begint met de injecties kunnen onregelmatige en langdurende bloedingen voorkomen. Wanneer je de injecties langer dan 6 maanden gebruikt, vermindert de kans op bloedingen en neemt de kans op het helemaal wegblijven van de menstruatie toe.
Het belangrijkste voordeel is dat je maar één keer in de 3 maanden aan anticonceptie hoeft te denken. Sommige vrouwen vinden het prettig dat hun menstruatie vermindert of helemaal wegblijft.
Het nadeel is dat, zoals eerder beschreven, je tussendoor kan bloeden. Daarnaast kan het terugkeren van de vruchtbaarheid een jaar of soms nog langer duren. Je lichaam heeft tijd nodig om de hormonen te verwijderen. Dit betekent dat je ook niet zomaar kunt stoppen als je bijwerkingen hebt. Ook kan er bij een langere gebruiksduur verlies van botdichtheid ontstaan. Daarom wordt het aangeraden om tijdens het gebruik van deze vorm van anticonceptie voldoende calcium en vitamine D in te nemen.
Een anticonceptiemiddel zorgt ervoor dat je niet zwanger wordt als je seks hebt. Er zijn verschillende anticonceptiemiddelen waaronder: het condoom, de pil, het spiraaltje, de vaginale ring, de prikpil en het implantatiestaafje.
Elk anticonceptiemiddel is anders en heeft voordelen en nadelen. Welk anticonceptiemiddel het beste bij jou past, hangt af van wat jij belangrijk vindt.
De gynaecoloog van Karmenta kan je helpen bij het kiezen. Het helpt om dit gesprek goed voor te bereiden. Bijvoorbeeld door voor je consult bij de gynaecoloog de keuzehulp al door te lezen en dan in de spreekkamer met je gynaecoloog te bespreken.
Let op: de vergoeding door de basisverzekering van anti-conceptie is afhankelijk van je leeftijd, lees er hier meer over.
Vrijwel alle (verzekerde zorg) behandelingen bij Karmenta worden gefactureerd met een DBC-zorgproduct. De prijs op de nota van zo'n zorgproduct heeft een prijs uit de Passantentarievenlijst. Bij verzekerde zorg dien je de factuur in bij je zorgverzekeraar voor de vergoeding. De vergoeding hangt vervolgens natuurlijk ook af van de zorgpolis die je gekozen hebt en de voorwaarden. Bel eventueel met de zorgadministratie als je vragen hebt.
Dit zijn de stappen die je gaat volgen
In overleg met de gynaecoloog van Karmenta is er besloten om je te gaan opereren op de operatiekamer (OK) of de poliklinische behandelkamer (PBK) van Karmenta.
De gynaecoloog kijkt samen met de poli-assistente wanneer er ruimte is op het ok programma. Je krijgt een datum waarop je operatie gepland wordt. Deze planning is altijd onder voorbehoud. In uitzonderlijke gevallen, kan het zijn dat de datum verandert. Mocht dit gebeuren, dan krijg je natuurlijk van ons bericht. Een paar dagen voor de datum van de operatie, krijg je van de poli-assitente wanneer je precies verwacht wordt. Heb je vragen telefoneer dan gerust even met de poli-assistente.
We vragen je enkele weken voor je ingreep om een vragenlijst over je gezondheid in te vullen. Dat doe je gemakkelijk online op onze website, dus dat mag je ook gelijk nu doen. De anesthesist van Karmenta zal jouw ingevulde vragenlijst beoordelen en aan de hand van je antwoorden bepalen welke verdoving je het beste kunt krijgen. Uiteraard is er op het online formulier ruimte om zelf een voorkeur aan te geven, maar de anesthesist heeft het laatste woord... eventueel zal de anesthesist, of de anesthesie-verpleegkundige contact met je opnemen en soms zullen ze je vragen om een foto van je hoofd en hals toe te sturen.
Vul de vragenlijst zo goed mogelijk in, en geef zeker ook aan als je onzeker bent, of ergens bang voor bent of ergens meer informatie over wilt hebben.
Als de pre-operatieve screening beoordeeld is en de anesthesie akkoord gegeven heeft voor je verdoving dan maakt onze OK-assistente Cynthia een planning van de operatiedag. Zij zal natuurlijk ook in de gaten houden of alle benodigde materialen besteld zijn, op tijd in huis zijn en alles verder in orde is voor jouw ingreep op de dag van je operatie. Er wordt een optimale volgorde van alle patienten tijdens de operatiedag gemaakt en dan wordt het tijdstip geprikt waarop jij aan de beurt bent.
Je ontvangt een mailtje uit ons electronisch patientendossier met het tijdstip van je ingreep.
De anesthesist kan een probleem zien bij je operatie, of er ontstaat een ander probleem bij de voorbereidingen van je operatie. Het is niet eerlijk als we je zouden inplannen voor een ingreep terwijl alle voorbereidingen niet 100% in orde zijn, dus uiteraard zullen we je dan meteen informeren en met je overleggen. In principe zijn er verschillende mogelijkheden:
Dat is vervelend, maar we doen dit dan omdat dat voor jouw gezondheid het beste is. Dan verandert alleen de dag van je ingreep en dan gaan we je opnieuw inplannen. Je pre-operatieve screening hoef je niet opnieuw in te vullen, tenzij de anesthesist daarom vraagt natuurlijk.
Als we je niet kunnen opereren omdat we daar in ons medisch centrum niet de juiste voorzieningen voor hebben, dan zullen we je verwijzen naar een ziekenhuis waar die voorzieningen er wel zijn. Dat zal in de meeste gevallen een ziekenhuis in jouw regio zijn. We zullen dit met je overleggen en onze gynaecoloog zal jouw situatie, en jouw ingreep, dan bespreken met haar collega in het betreffende ziekenhuis.
Op de dag van je ingreep of operatie heb je je natuurlijk gehouden aan de afspraken die vooraf met je gemaakt zijn. Je meldt je op het afgesproken tijdstip aan de Karmenta-balie van Medisch Centrum Schijndel, aan de Steeg 6 in Schijndel. Dezelfde plek dus waar je geweest bent voor het spreekuur. Daar zit Gerard en hij belt voor jou met de holding in het operatie-complex of ze klaar zijn om jou voor te bereiden op je operatie. Hij zal ook in het electronische patientendossier de gegevens vastleggen van degene die je weer komt ophalen na je ingreep. Want vaak mag je na je ingreep niet zelf naar huis rijden of fietsen.
Als er nog administratieve zaken geregeld moeten worden, dan kan je dat ook met Gerard regelen. Je gaat in de wachtruimte zitten totdat de verpleegkundige van de holding je op komt halen.
Bekijk hier foto's van een ingreep op de operatiekamer bij Karmenta
De toegang tot het OK-complex ligt vlak achter de receptie. Eerst mag je in een kamertje omkleden. Je krijgt operatiekleding om aan te trekken en de verpleegkundige zal je vragen wie je bent, wanneer je geboren bent en voor welke ingreep je ingepland bent (dat zal nog enkele keren gebeuren tijdens je operatie). De anesthesieverpleegkundige komt kennis maken en zal de geplande anesthesie met je doornemen. Vraag gerust de vragen die je wilt stellen. Het hele team van Karmenta is er op gericht dat jij je zo prettig mogelijk voelt tijdens je ingreep. Wil je een beetje met je smartphone spelen, we hebben supersnel wifi als je inlogt op het Wifi-netwerk "MCS-gast".
Uiteindelijk ga je natuurlijk naar de operatiekamer voor je ingreep en als je klaar bent, dan brengen ze je terug naar de verkoever om bij te komen uit je verdoving. Je komt terug bij dezelfde verpleegkundigen waar je al kennis mee gemaakt had, en je mag nu ook wat eten. Als je weer een beetje fris bent, komt de gynaecoloog bij je langs om je te vertellen hoe je ingreep verlopen is.
Blijf je slapen na je ingreep? Dat kan in de 2-persoons of 4-persoons kamer in Medisch Centrum Schijndel. Dan vind je het vast leuk om bezoek te krijgen. Dat kan natuurlijk. Hier vinden bezoekers meer (praktische) informatie over hoe dat werkt.
Je hebt hem of haar vast ook al ge-appt, maar anders zorgen we ervoor dat degene die je komt ophalen een seintje krijgt om je op te halen. Je moet even wachten tot het team je ontslaat van hun zorg op het operatiecomplex. Als er speciale afspraken met je gemaakt moeten worden, dan zullen we dat vertellen en we zullen er ook op letten dat je het goed begrepen hebt. Je krijgt een ontslagbrief mee en vaak ook informatie voor de nazorg na je operatie. Soms krijg je medicatie mee, bijvoorbeeld voor de pijnstilling tijdens de avond en nacht.
Voel je je thuis niet lekker, ga je bloeden, of maak je je zorgen? Aarzel dan zeker niet en bel met Karmenta. Ons speciale nummer hiervoor is 073 - 7200 828
Vrijwel altijd wordt er enkele dagen na je ingreep een afspraak gemaakt op het spreekuur voor de nacontrole. Het afsprakenkaartje zit in de map die je meegekregen hebt na je ingreep, of er is vanuit het electronisch patienten dossier een e-mailtje aan je verstuurd. Je spreekt tijdens het nacontrole-consult met de gynaecoloog die je geopereerd heeft en ze zal met je bespreken hoe de operatie verlopen is en hoe je erna opgeknapt bent. Meestal zal ze ook even willen kijken hoe je wond genezen is. Verder bespreek je eventuele klachten en hoe je het beste verder kunt opknappen.
Tijdelijk helaas zonder koffie in de wachtruimte, de espressomachine is defect, maar binnenkort weer met koffie in de wachtruimte! Je vindt ons midden in Brabant, niet ver van 's-Hertogenbosch en Eindhoven, 10 minuten rijden van de A2 en met ruimschoots voldoende (gratis) parkeerplaatsen.
Telefoon : 073 - 7200 993
Fax : 073 - 7200 908
e-mail :
08:30 - 12:30 uur
13:30 - 17:00 uur
(di, woe, do)
08:30 - 17:00 uur
Karmenta - Specialistische praktijk voor de vrouw
Steeg 6
Schijndel
Karmenta - Specialistische praktijk voor gynaecologie en urologie
Cereslaan 2-M
5384 VT HEESCH