Karmenta plaatst vrouwen in hun kracht 073 - 7200 993
Karmenta plaatst vrouwen en mannen in hun kracht

                      Nieuws     Login Portaal     Maak een afspraak:  073 - 7200 993

Lichen sclerose

Lichen sclerose

Lichen sclerosus is een huidaandoening waarbij de huid minder soepel en wittig van kleur wordt. In de meeste gevallen ontstaat het bij vrouwen tussen het 45e en 60e levensjaar, maar het kan ook voorkomen bij volwassen mannen en bij kinderen.

 

Lichen sclerosus komt vooral voor in de schaamstreek, maar kan ook voorkomen in de mond, op de romp en in zeldzame gevallen op de schedel, handen en voeten. Je kunt verschillende lichamelijke en emotionele klachten ervaren door lichen sclerosus. De behandeling voor lichen sclerosus bestaat uit hormoonzalf of -crème.

Helaas bestaat er geen definitief genezende behandeling voor lichen sclerosus.

Uitleg

Wat zijn de verschijnselen?

Kenmerkend voor LS is witte verkleuring van de huid, die tevens stug gaat aanvoelen. Vaak is het gebied rond de clitoris aangedaan, die helemaal verzonken kan raken en dan niet meer zichtbaar is. De binnenste schaamlippen kunnen geleidelijk aan kleiner worden en zelfs geheel verdwijnen. Ook de grote schaamlippen kunnen worden aangetast. De vorm (anatomie / architectuur) van de vulva verandert door het ontstekingsproces en de daarmee gepaard gaande "verbindweefseling" (sclerose) met littekenvorming. De ingang naar de schede (de vagina), ook wel de introïtus genoemd, kan door de huidveranderingen en het verlies van elasticiteit ook nauwer worden en soms zelfs tè nauw. Dit geeft dan pijn bij de gemeenschap. LS komt niet voor in de vagina. Het gebied rond de anus kan wel betrokken raken bij het proces. Ook daar ontstaat dan een witte verkleuring. Als zowel de vulva als het gebied rond de anus is aangedaan ontstaat de voor deze aandoening zo karakteristieke 8-vorm ("figure of 8"). Door de jeuk wordt er gekrabd, ook onbewust in de slaap, en hierdoor kunnen oppervlakkige wondjes ontstaan, waardoor ook plassen pijnlijk is, omdat de urine er langs stroomt.

Wat kan je beter niet doen:

 • Wassen met zeep.
 • Talkpoeder gebruiken.
 • Strings dragen of onderbroeken van synthetisch niet ademend materiaal.
 • (Altijd) een inlegkruisje dragen.

Wat zijn de vooruitzichten?

LS is zoals gezegd een chronische huidziekte en kent geen spontane genezing. Wel kan de ziekte helemaal rustig worden zodat geen behandeling meer nodig is. In het begin wordt enige tijd in overleg met de behandelend arts intensief gesmeerd gedurende een bepaalde periode. Daarna kan de frequentie meestal worden verminderd op geleide van de klachten. Soms is het zelfs mogelijk om, bij afwezigheid van klachten, enige tijd helemaal niet te smeren. In zeldzame gevallen (3-5%) ontstaat huidkanker. Dit is de reden dat regelmatige controles noodzakelijk zijn, zowel door de patiënt als door de dokter (minstens eenmaal per jaar). Wondjes, zweertjes die blijven bestaan ondanks de behandeling kunnen wijzen op een kwaadaardige verandering, waarna verder onderzoek nodig is. Maar zoals gezegd is dit niet een vaak voorkomende complicatie van LS.

Lichen sclerosus van de vulva bij jonge meisjes

Lichen sclerosus van de vulva kan, ofschoon zeldzaam, op de kinderleeftijd ontstaan en heeft dan een betere prognose. In ongeveer tweederde van de gevallen verdwijnen de afwijkingen / symptomen in de puberteit. Maar als ernstige verlittekening is opgetreden zal deze vanzelfsprekend niet meer verdwijnen, ook al zijn de symptomen (jeuk) geheel verdwenen. In de gevallen waarbij de afwijkingen / symptomen niet verdwijnen in de puberteit en blijven bestaan in het volwassen leven, is het goed om te weten dat de aandoening geen invloed heeft op eventuele toekomstige zwangerschappen en dat een normale vaginale bevalling in het algemeen mogelijk is. Deze categorie patiënten dient ook met regelmaat gecontroleerd te worden. De diagnose is op de kinderleeftijd soms wat moeilijker te stellen op het klinische beeld dan bij volwassen vrouwen, omdat de vulva op de kinderleeftijd nog niet volgroeid is en nog niet de volwassen anatomie heeft. Niettemin zal de ervaren arts ook op de kinderleeftijd geen moeite hebben met de diagnose. Een huidbiopt is veelal niet noodzakelijk. Ook bij kinderen bestaat de behandeling uit sterke corticosteroïd bevattende zalf.

Oorzaken

De oorzaak van Lichen sclerose is eigenlijk onbekend. Er zijn aanwijzingen dat er sprake zou kunnen zijn van een auto-immuunziekte, waarbij ontstekingscellen de eigen weefsels aanvallen. Zo wordt LS bijvoorbeeld bij patiënten met schildklierlijden, suikerziekte en vitiligo (waarbij het pigment uit de huid verdwijnt) vaker gezien. Het is niet besmettelijk.

Klachten

Jeuk is de klacht die op de voorgrond staat, maar soms wordt ook branderigheid, al dan niet in combinatie met jeuk, vermeld. Daarnaast, als het proces al verder gevorderd is en de ingang naar de schede ernstig vernauwd is, is het vrijen vaak pijnlijk. Bovendien kunnen dan gemakkelijk hierbij wondjes / kloofjes ontstaan. In het allereerste begin van de ziekte, als de huidafwijkingen nog niet zo uitgesproken zijn, wordt de diagnose nog wel eens gemist en worden de klachten van jeuk toegeschreven aan andere aandoeningen in het vulvo-vaginale gebied, bijvoorbeeld een schimmelinfectie. Veel patiënten worden dan ten onrechte hiervoor behandeld.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op het klinische beeld, dat wil zeggen hoe de vulva eruit ziet. Een arts die vertrouwd is met het beeld van LS zal het snel herkennen. In het beginstadium kan het soms moeilijk zijn om een zekere diagnose te stellen en dan wordt er soms wel eens een stukje huid weggenomen onder plaatselijke verdoving voor microscopisch onderzoek.

Behandeling

LS is een chronische huidaandoening en het lukt meestal niet om LS door behandeling helemaal te genezen. Wel kunnen de klachten zeer sterk worden verminderd. Het belangrijkste doel van de behandeling is het wegnemen van de jeuk, waarna ook geen beschadigingen meer ontstaan door krabben, maar ook om te proberen de verdere voortgang van het ziekteproces te remmen, c.q. te stoppen. In eerste instantie wordt hiervoor meestal een sterke corticosteroïd-bevattende zalf voorgeschreven. De klachten zijn hiermee bijna altijd goed onder controle te krijgen. Als seksuele gemeenschap niet (meer) mogelijk is omdat de ingang naar de vagina te nauw geworden is, kan de gynaecoloog de ingang wijder maken door een eenvoudige chirurgische ingreep.

We zijn trots op de enthousiaste reacties die we krijgen

Wat vinden vrouwen van Karmenta?

 • Ada, 19 jaar, Schijndel

  Heel tevreden en super aardige mensen! Bedankt voor de hulp.
 • Liever zonder naam, 30 jaar, Uden

  Zeer prettig, vooral het constant uitleggen wat er gaat gebeuren, hoe iets er uit ziet en wat het effect is.
 • Liever zonder naam, 40 jaar, Haaren

  De behandeling en de begeleiding bij Karmenta, waarbij oprecht betrokken met mij werd omgegaan, heb ik als zeer prettig ervaren. Deskundig en direct in de aanpak! Dank daarvoor!

 • Liever zonder naam, 52, Schijndel

  Op de site staat dat je binnen een week een afspraak hebt. Daar zat bij mij iets langer wachttijd op. Waarom ik toch een 9 gegeven heb, komt omdat ik in welk ziekenhuis dan ook waarschijnlijk nog langer zou moet wachten. Al het andere spreekt voor zich. Goede rustige personen die hun vak goed verstaan.
 • Wendy Kivits, 43 jaar, Vught

  Ik ben uiterst tevreden met de behandeling. Vond het een zeer prettig proces met kundige en vriendelijke mensen. Er werd alles gedaan om me op mijn gemak te stellen en de hele procedure zo prettig mogelijk te doorlopen. Mocht ik ooit weer een gynaecoloog nodig hebben dan kom ik zeker bij jullie terug!
 • Marian van der Weegen, 47 jaar, Rosmalen

  Eindelijk iemand gevonden die mij begreep en die mij van mijn klachten tot nu toe af kon kon helpen. Niet meer depressief, maar ik sta weer volop in het leven.
 • Alice Rosenberg, 44 jaar, Asten

  Ik geef een dikke 10 voor het centrum, dr Bouwma en mijn behandeling! Zeer vriendelijke, kundige, persoonlijke en uiterst zorgzame kliniek! Fijn team met persoonlijke nazorg. Zeer goed! Zou deze kliniek aan elke vrouw aanraden!

 • Gesine van Rooij, Boxtel

  Sinds ik met mijn overgangsklachten bij dr. Bouwma ben, heb ik mijn normale leven terug. Zij luisterde als vrouw die het herkende en die zocht naar oplossingen die precies bij mijn klachten pasten. Ik kan gelukkig weer lekker slapen.

 • Sandra van Nunen, 47 jaar, Vught

  Wat ik als ontzettend prettig heb ervaren is dat er echt de tijd voor je wordt genomen. Ennn.... geen lange wachttijden,dat is echt zo fijn!

  Ik ben mijn huisarts erg dankbaar dat ze me op Karmenta heeft geattendeerd.
 • Liever zonder naam, Vught/Singapore

  Dr Bouwma is een echte vakvrouw en geeft door haar professionele handelen veel vertrouwen. Ik kan haar aan iedereen aanbevelen!
 • Renate van Vliet, 60 jaar, Geldrop

  Ik heb vanaf het begin een fijn gevoel over de aanpak, Dr. Bouwma is heel zorgvuldig in haar bewoordingen het werd nooit gênant en dat vind ik heel prettig. Na een paar bezoekjes voelt het ook erg vertrouwd, dat is erg fijn. Een hele lieve meevoelende assistente, die tijd maakt of heeft voor de patiënt. Het zou fijn zijn als het door de verzekering vergoed werd, te veel vrouwen blijven met klachten lopen omdat het niet vergoed wordt.

 • Liever anoniem, 60 jaar, Geldrop

  Ik kwam bij dr. Bouwma, zij begreep mijn klachten en mijn angsten die ermee samenhingen. Ze had voor mij de oplossing met de Mona Lisa Touch behandeling. Nu voel ik me weer vrij en ook echt een vrouw!
 • Emmy, 58 jaar, Veghel

  Ik kon érg snel terecht. Werd súper vriendelijk en rustig te woord gestaan. De gynaecoloog Dr.Haitsma was héél behulpzaam, begripvol en voorzichtig. Zo'n behandeling had ik nooit eerder gehad bij een gynaecoloog, en ben al váák in ziekenhuizen geweest. Mocht ik ooit weer naar een gynaecoloog moeten, zal ik zéker naar Schijndel komen. Hartelijk dank voor de fijne manier van helpen.
 • Liever anoniem, 58 jaar, 's-Hertogenbosch

  Ik heb een groot compliment voor Dr Bouwma. Liep al jaren met klachten. Niemand nam het serieus. 1e x op controle bij karmenta gelijk vastgesteld dat ik een achterwand verzakking had. De operatie kon niet in schijndel. Doorverwezen naar St. Anna in Geldrop omdat ik niet naar JBZ wilde. Daar geopereerd en resultaat is perfect. Zo blij mee txs.
 • Anoniem, 60 jaar, Sint-Oedenrode

  Ik vind het zo fijn dat ik nu ergens met mijn overgangsklachten terecht kan bij iemand die begrijpt waar ik het over heb! En die dan ook de medicatie en de controles doet.

  Uw bezoek aan Karmenta, praktische informatie

  Eenvoudiger, laagdrempeliger en met meer tijd en aandacht dan u gewend was.

  • 1. Verwijzing huisarts
   1. Verwijzing huisarts
  • 2. Afspraak maken
   2. Afspraak maken
  • 3. Hoe vindt je Karmenta?
   3. Hoe vindt je Karmenta?
  • 4. In de spreekkamer
   4. In de spreekkamer
  • 5. Vervolg
   5. Vervolg
  • 1. Verwijzing huisarts

   Eerst naar de huisarts

   Als je klachten hebt, dan ga je in eerste instantie naar je huisarts. Je bespreekt je klachten bij de huisarts in samen beslis je of je naar een medisch specialist verwezen moet worden en welke dat dan in jouw geval het beste kan zijn. Wil de huisarts je naar een gynaecoloog doorverwijzen, dan kan die Karmenta kiezen. Je kunt daar ook zelf om vragen. Meestal kan je bij Karmenta veel sneller terecht dan bij een gynaecoloog in een ziekenhuis.

   Zorgdomein

   Als jouw huisarts je naar Karmenta verwijst, dan gaat dat vrijwel altijd via Zorgdomein. Je krijgt een briefje mee van de huisarts met de gegevens van Karmenta en hoe je een afspraak met Karmenta maakt. Verwijst jouw huisarts niet via Zorgdomein, dan krijg je de verwijsbrief mee van je huisarts en die moet je dan ook meenemen naar het spreekuur bij Karmenta.

  • 2. Afspraak maken

   Bel Karmenta op 073 - 7200 993.

   Je krijgt Lieke aan de telefoon, of een van de andere teamleden, zoals Cynthia, Anky of Gerard.  Wanneer  je verwezen bent via Zorgdomein hebben wij al jouw persoonlijke gegevens, en ook je verwijsbrief, al in ons elektronisch patienten dossier bij de hand. We controleren die samen even en vullen je telefoonnummer(s) in en je e-mail adres. Heb je vragen, stel ze gerust. Vaak kijken we ook even in jouw verwijsbrief om te kijken of we je moeten inplannen op een specifiek spreekuur of bij een specifieke arts. Daarna maken we een afspraak op het spreekuur voor je. We bevestigen dit  via een  e-mail.

   Ben je niet via Zorgdomein verwezen?

   Dan moeten we je gegevens even opzoeken, dat kan aan de hand van je BSN-nummer, of je postcode en geboortedatum. De verwijsbrief moet je dan meenemen naar het spreekuur.

   Heb, of wil, je geen verwijzing van de huisarts?

   In sommige gevallen kan je ook zonder verwijzing van de huisarts bij Karmenta terecht. Bijvoorbeeld als je een afspraak wil maken voor een behandeling die niet vergoed zal worden door je zorgverzekeraar (onverzekerde zorg). Dat is bijvoorbeeld zo bij bepaalde (vruchtbaarheids)echo's, of de Mona Lisa behandeling. Als je geen verwijzing hebt, zullen we je natuurlijk wel netjes in het elektronisch patientendossier  registreren, dus dan registreren we je als nieuwe patient en vragen we om wat extra gegevens. 

  • 3. Hoe vindt je Karmenta?

   Karmenta heeft spreekuren op twee locaties: Schijndel en Heesch. Beide locaties zijn eenvoudig te vinden en je kunt er gratis parkeren. In Schijndel voeren we onze complexere operaties uit in twee operatiekamers en in Heesch kunnen we ingrepen doen op de spreek/behandelkamer. 

   Kijk hier voor de routebeschrijving: Schijndel en Heesch. Bij aankomst meldt je je bij de poli-assistente. In Schijndel zit die achter de balie als je binnenkomt, en in Heesch in een kamertje naast de spreek/behandelkamer. De poli-assistente zal je vragen om je legitimatie bewijs. Tevens checken we je gegevens, zoals je huisarts, zorgverzekering en voegen een apotheek toe waar eventueel het recept naar toegestuurd kan worden. 

   Hierna kan je plaats nemen in de wachtkamer, met eventueel een kopje koffie (binnenkort weer, excuus voor het defecte apparaat)! 

   Schijndel: Routebeschrijving   Schijndel: Met het openbaar vervoer naar Karmenta

   Heeesch: Routebeschrijving

  • 4. In de spreekkamer

   Als je bij de gynaecoloog in de spreekkamer zit, bespreken we je klachten. De gynaecoloog wil je goed begrijpen en we hechten er bij Karmenta veel waarde aan het uitleggen van de verschillende mogelijkheden om je klachten te behandelen. Daarom krijg je bij Karmenta ook meer tijd in de spreekkamer dan in een ziekenhuis. We bespreken natuurlijk ook het beoogde resultaat. Maar ook de risico's en de mogelijke complicaties. We zullen ook controleren of je alles begrepen heb en u eventueel nog meer informatie meegeven om tot een goede beslissing te komen. 

   Bereid je voor

   Van belang is ook dat jij jezelf goed voorbereid op het gesprek met de gynaecoloog. Neem bijvoorbeeld iemand mee die je vertrouwt (je partner, moeder, vriendin) en die het gesprek voor je kan volgen en later aan je kan verduidelijken wat er besproken is.

   Schrijf van te voren de vragen op die je wilt stellen, of schrijf vast op een briefje wat je al hebt gedaan met je klacht. Een goed startpunt hierbij is de volgende website: 3Goedevragen.nl

  • 5. Vervolg

   Na je gesprek met de gynaecoloog moet er misschien een nieuwe afspraak gemaakt worden. Dat doe je aan de balie bij de poli-assistente. De dokter zal met je meelopen naar de balie en aan de poli-assistente uitleggen wat de bedoeling is en wat de vervolgstappen zijn.

   (Bloed)onderzoek 

   Als er tijdens het consult weefsel is afgenomen (uitstrijkje) dan zorgen wij dat het door het laboratorium onderzocht wordt, en dat wij de uitslag van het onderzoek krijgen. Soms moet je bloed, of weefsel (uitstrijkje), of urine onderzocht worden door een extern lab. Dan krijg je een formulier mee waarop het onderzoek is aangekruist. Het formulier neem je mee naar een vestiging van Pathologie-DNA of van Diagnostiek voor U. De poli-assistente zal je daarbij helpen. Op de website kan je zien welke vestiging het dichtste in de buurt is. Of je maakt een afspraak voor het onderzoek bij de prikpost van Bernhoven Ziekenhuis bij Medisch Centrum Schijndel (Openingstijden van de prikpost) 

   Medicijnen halen bij de apotheek

   Soms schrijft de gynaecoloog een recept uit voor medicijnen. Die kan je dan ophalen bij je apotheek. Het is dus belangrijk dat wij weten wat jou apotheek is, dat registreren we in het elektronisch patienten dossier. Karmenta verstuurt de recepten electronisch naar je apotheek, en we proberen dat tijdens of zo kort mogelijk na je consult te doen. Dat betekent dat de apotheek je recept al heeft als je de medicijnen daar komt ophalen. 

  We zitten midden in Brabant en ontvangen je met plezier

  En met koffie in de wachtruimte! Je vindt ons midden in Brabant, niet ver van 's-Hertogenbosch en Eindhoven, 10 minuten rijden van de A2 en met ruimschoots voldoende (gratis) parkeerplaatsen.

  Medisch Centrum Schijndel

  Bezoekadres

  Telefoon : 073 - 7200 993
  Fax : 073 - 7200 908
  e-mail : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

  Telefonisch bereikbaar

  • Afspraken :

   08:30 - 12:30 uur

  • Zorgadministratie :

   13:30 - 17:00 uur
   (di, woe, do)

  Openingstijden

  • Werkdagen :

   08:30 - 17:00 uur

  • Lunch
   12:30 - 13:00 uur