Karmenta plaatst vrouwen in hun kracht 073 - 7200 993
Karmenta plaatst vrouwen en mannen in hun kracht

                      Nieuws     Login Portaal     Maak een afspraak:  073 - 7200 993

Anti-conceptie

De mogelijkheden voor anti-conceptie bij de man  zijn beperkt, zeker als het een definitieve oplossing moet zijn: Dan is er alleen de vasectomie (het doornemen van de zaadlijders beiderzijds)

 

Met onze uroloog bespreek je zowel de behandeling, als ook het bijkomende gevoel bij dit delicate onderwerp.

In de meeste gevallen wordt een ingreep uitgevoerd met locale verdoving;  Een roesje (sedatie) is ook mogelijk,  dat is het meest comfortabel, maar hier zitten wel extra kosten aan vast.

Vragen?

Neem gerust contact op


contact blok phone

Bel vrijblijvend

op 073 - 7200 993

 contact blok email

Stel je vraag

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

   
  073 - 7200 993

Uitleg

Opties voor Anti-conceptie bij de MAN.

Alom bekend: condoom gebruik (& onthouding)

De prikpil: veel onderzoek naar gedaan, maar om diverse redenen nooit van de grond gekomen

De vasectomie: het doornemen en dichtmaken van de zaadleiders beiderzijds (dit dichtmaken kan op verschillende maniren bv clipjes, hechtingen of dichtbranden)

Behandeling

Over de ingreep:

De ingreep wordt uitgevoerd door een ervaren uroloog (niet door een assistent)

Dit vind meestal plaats onder locale verdoving

Een 'roesje' (sedatie ) kan ook; echter hier zitten extra kosten aan vast  (ca 200 euro extra)

Na schoonmaken en afdekken met steriele doeken, doen we aan beide kanten de zelfde ingreep

Als eerste wordt de zaadleider opgezocht 

Door te  verschuiven/ te verpakken kan deze naar de huid gebracht worden; Daar wordt ter plaatste de huid verdoofd

Als die verdoving werkt (dat testen we eerst) wordt er een klein sneetje gemaakt in de huid, meestal < 1 cm

De zaadleider wordt vrijgemaakt uit de diverse vliezen die hem omgeven, daarna wordt er een stukje tussenuit geknipt

Vervolgens worden de zaadleiders dichtgemaakt en worden de uiteinden zo teruggelegd dat de kans dat ze elkaar weer vinden zeer klein is (medische term: weefsel-interpositie)

Daarna wordt er zorgvuldig gekeken of er nergens meer iets bloed, zowel dan verzorgen we dat

De huid wordt meestal niet gehecht; in onze ervaring geven die hechtingen vaak meer klachten dan het wondje zelf. Mocht de huid nabloeden dan gebruiken we wel een hechting

Wat voel je van de ingreep?

Dat varieert per persoon! 

Hoewel het gebied erg gevoelig is is het ook goed te verdoven (enkele uitzonderingen daargelaten) 

Wat meestal wel gevoeld wordt is de aanraking, maar niet de pijn.

Verder kan een weeig gevoel in de buik optreden (zoals  ook wel gevoeld kan worden nadat en bv een bal in het scrotum is gekomen)

Meest voorkomende complicaties (enkele procenten)

Nabloeding; meestal van de huid; dat is makkelijk op te lossen door het wondje tussen duim en wijsvinger voor 1-2 min dicht te knijpen

Infectie

Chronische pijn (zeldzaam)

Atrofie (zeldzaam; de bal wordt dan kleiner)

Rekanalisatie (zeldzaam)

 

Belangrijk:

De ingreep is in principe definitief ; er bestaan herstel operaties echter de kans op een zwangerschap daarna is duidelijk lager (UITLEG: naast dat het niet altijd lukt om de zaadleider doorgankelijk te krijgen, is het  meestal zo dat door de vasectomie de kwaliteit van het sperma achteruit is gegaan). Mocht u dus twijfelen, doe het dan nu nog niet

Hoewel de ingreep definitief is; krijgt het lichaam zelf het soms toch voor elkaar om de zaadleider weer doorgankelijk te krijgen; re-kanalisatie heet dat.

Een vasectomie is de meest betrouwbare manier van anticoncepte, maar niet voor 100%

Na de ingreep zijn er nog altijd zaadcellen in de rest van de weg naar buiten aanwezig; deze worden er met zaadlozingen uitgespoeld, maar nooit in 1 keer.

Mede om die reden volgt ca 3 mnd na de ingreep een semen analyse, om te kijken of het dan goed is; dit is meestal wel, soms moeten we langer wachten. Het is derhalve belangrijk dat u andere vormen van anticonceptie blijft gebruiken tot u zeker weet dat de uityslag van de semen analyse goed is.

 

Zie ook onze folder; daarin staan ook de leeftregels na de ingreep

 

 

 

Uw bezoek aan Karmenta, praktische informatie

Eenvoudiger, laagdrempeliger en met meer tijd en aandacht dan u gewend was.

  • 1. Verwijzing huisarts
    1. Verwijzing huisarts
  • 2. Afspraak maken
    2. Afspraak maken
  • 3. Hoe vindt je Karmenta?
    3. Hoe vindt je Karmenta?
  • 4. In de spreekkamer
    4. In de spreekkamer
  • 5. Vervolg
    5. Vervolg
  • 1. Verwijzing huisarts

    Eerst naar de huisarts

    Als je klachten hebt, dan ga je in eerste instantie naar je huisarts. Je bespreekt je klachten bij de huisarts in samen beslis je of je naar een medisch specialist verwezen moet worden en welke dat dan in jouw geval het beste kan zijn. Wil de huisarts je naar een gynaecoloog doorverwijzen, dan kan die Karmenta kiezen. Je kunt daar ook zelf om vragen. Meestal kan je bij Karmenta veel sneller terecht dan bij een gynaecoloog in een ziekenhuis.

    Zorgdomein

    Als jouw huisarts je naar Karmenta verwijst, dan gaat dat vrijwel altijd via Zorgdomein. Je krijgt een briefje mee van de huisarts met de gegevens van Karmenta en hoe je een afspraak met Karmenta maakt. Verwijst jouw huisarts niet via Zorgdomein, dan krijg je de verwijsbrief mee van je huisarts en die moet je dan ook meenemen naar het spreekuur bij Karmenta.

  • 2. Afspraak maken

    Bel Karmenta op 073 - 7200 993.

    Je krijgt Lieke aan de telefoon, of een van de andere teamleden, zoals Cynthia, Anky of Gerard.  Wanneer  je verwezen bent via Zorgdomein hebben wij al jouw persoonlijke gegevens, en ook je verwijsbrief, al in ons elektronisch patienten dossier bij de hand. We controleren die samen even en vullen je telefoonnummer(s) in en je e-mail adres. Heb je vragen, stel ze gerust. Vaak kijken we ook even in jouw verwijsbrief om te kijken of we je moeten inplannen op een specifiek spreekuur of bij een specifieke arts. Daarna maken we een afspraak op het spreekuur voor je. We bevestigen dit  via een  e-mail.

    Ben je niet via Zorgdomein verwezen?

    Dan moeten we je gegevens even opzoeken, dat kan aan de hand van je BSN-nummer, of je postcode en geboortedatum. De verwijsbrief moet je dan meenemen naar het spreekuur.

    Heb, of wil, je geen verwijzing van de huisarts?

    In sommige gevallen kan je ook zonder verwijzing van de huisarts bij Karmenta terecht. Bijvoorbeeld als je een afspraak wil maken voor een behandeling die niet vergoed zal worden door je zorgverzekeraar (onverzekerde zorg). Dat is bijvoorbeeld zo bij bepaalde (vruchtbaarheids)echo's, of de Mona Lisa behandeling. Als je geen verwijzing hebt, zullen we je natuurlijk wel netjes in het elektronisch patientendossier  registreren, dus dan registreren we je als nieuwe patient en vragen we om wat extra gegevens. 

  • 3. Hoe vindt je Karmenta?

    Karmenta heeft spreekuren op twee locaties: Schijndel en Heesch. Beide locaties zijn eenvoudig te vinden en je kunt er gratis parkeren. In Schijndel voeren we onze complexere operaties uit in twee operatiekamers en in Heesch kunnen we ingrepen doen op de spreek/behandelkamer. 

    Kijk hier voor de routebeschrijving: Schijndel en Heesch. Bij aankomst meldt je je bij de poli-assistente. In Schijndel zit die achter de balie als je binnenkomt, en in Heesch in een kamertje naast de spreek/behandelkamer. De poli-assistente zal je vragen om je legitimatie bewijs. Tevens checken we je gegevens, zoals je huisarts, zorgverzekering en voegen een apotheek toe waar eventueel het recept naar toegestuurd kan worden. 

    Hierna kan je plaats nemen in de wachtkamer, met eventueel een kopje koffie (binnenkort weer, excuus voor het defecte apparaat)! 

    Schijndel: Routebeschrijving   Schijndel: Met het openbaar vervoer naar Karmenta

    Heeesch: Routebeschrijving

  • 4. In de spreekkamer

    Als je bij de gynaecoloog in de spreekkamer zit, bespreken we je klachten. De gynaecoloog wil je goed begrijpen en we hechten er bij Karmenta veel waarde aan het uitleggen van de verschillende mogelijkheden om je klachten te behandelen. Daarom krijg je bij Karmenta ook meer tijd in de spreekkamer dan in een ziekenhuis. We bespreken natuurlijk ook het beoogde resultaat. Maar ook de risico's en de mogelijke complicaties. We zullen ook controleren of je alles begrepen heb en u eventueel nog meer informatie meegeven om tot een goede beslissing te komen. 

    Bereid je voor

    Van belang is ook dat jij jezelf goed voorbereid op het gesprek met de gynaecoloog. Neem bijvoorbeeld iemand mee die je vertrouwt (je partner, moeder, vriendin) en die het gesprek voor je kan volgen en later aan je kan verduidelijken wat er besproken is.

    Schrijf van te voren de vragen op die je wilt stellen, of schrijf vast op een briefje wat je al hebt gedaan met je klacht. Een goed startpunt hierbij is de volgende website: 3Goedevragen.nl

  • 5. Vervolg

    Na je gesprek met de gynaecoloog moet er misschien een nieuwe afspraak gemaakt worden. Dat doe je aan de balie bij de poli-assistente. De dokter zal met je meelopen naar de balie en aan de poli-assistente uitleggen wat de bedoeling is en wat de vervolgstappen zijn.

    (Bloed)onderzoek 

    Als er tijdens het consult weefsel is afgenomen (uitstrijkje) dan zorgen wij dat het door het laboratorium onderzocht wordt, en dat wij de uitslag van het onderzoek krijgen. Soms moet je bloed, of weefsel (uitstrijkje), of urine onderzocht worden door een extern lab. Dan krijg je een formulier mee waarop het onderzoek is aangekruist. Het formulier neem je mee naar een vestiging van Pathologie-DNA of van Diagnostiek voor U. De poli-assistente zal je daarbij helpen. Op de website kan je zien welke vestiging het dichtste in de buurt is. Of je maakt een afspraak voor het onderzoek bij de prikpost van Bernhoven Ziekenhuis bij Medisch Centrum Schijndel (Openingstijden van de prikpost) 

    Medicijnen halen bij de apotheek

    Soms schrijft de gynaecoloog een recept uit voor medicijnen. Die kan je dan ophalen bij je apotheek. Het is dus belangrijk dat wij weten wat jou apotheek is, dat registreren we in het elektronisch patienten dossier. Karmenta verstuurt de recepten electronisch naar je apotheek, en we proberen dat tijdens of zo kort mogelijk na je consult te doen. Dat betekent dat de apotheek je recept al heeft als je de medicijnen daar komt ophalen. 

We zitten midden in Brabant en ontvangen je met plezier

Tijdelijk helaas zonder koffie in de wachtruimte, de espressomachine is defect, maar binnenkort weer met koffie in de wachtruimte! Je vindt ons midden in Brabant, niet ver van 's-Hertogenbosch en Eindhoven, 10 minuten rijden van de A2 en met ruimschoots voldoende (gratis) parkeerplaatsen.

Medisch Centrum Schijndel

Bezoekadres

Telefoon : 073 - 7200 993
Fax : 073 - 7200 908
e-mail : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Telefonisch bereikbaar

  • Afspraken :

    08:30 - 12:30 uur

  • Zorgadministratie :

    13:30 - 17:00 uur
    (di, woe, do)

Openingstijden

  • Werkdagen :

    08:30 - 17:00 uur

  • Lunch
    12:30 - 13:00 uur