Karmenta plaatst vrouwen in hun kracht 073 - 7200 993
Karmenta plaatst vrouwen en mannen in hun kracht

                      Nieuws     Login Portaal     Maak een afspraak:  073 - 7200 993

Eigen risico, hoe werkt het nou?

Eigen risico, hoe werkt het nou?

dinsdag, 03 aug 2021

Regelmatig krijgen we vragen van patienten over het eigen risico. Wat is dat nou precies? We leggen het graag aan je uit.

 Voor alle medische kosten die je per jaar maakt vanuit de basisverzekering, betaal je de eerste kosten zelf. Dit noemen we het (wettelijk verplicht) eigen risico. Het eigen risico geldt niet voor alle soorten zorg, maar wel voor medisch specialistische zorg, zoals je die in het ziekenhuis of in een kliniek kan krijgen. Het eigen risico geldt dus ook bij Karmenta. Het verplichte eigen risico wordt jaarlijks door de overheid vastgesteld en bedraagt in 2021 € 385,= . Je kunt -vrijwillig- voor een hoger eigen risico kiezen, dan betaal je minder zorgpremie, maar let op: dan moet je ook een groter deel van de zorgkosten elk jaar zelf betalen!

Krijg je bij Karmenta zorg die onder de vergoeding valt van de basisverzekering, dan geldt altijd het eigen risico. Net als in het ziekenhuis. Afhankelijk van hoe je zorgverzekeraar de vergoeding regelt, moet je dat eigen risico aan je zorgverzekeraar betalen, of aan Karmenta. 

Eigen risico heeft niets te maken met het deel van de zorgkosten dat niet onder de vergoeding van jouw zorgverzekering valt. Eigen risico valt ook nooit onder Karmenta's coulance-regeling. Eigen risico kan je niet terugkrijgen van Karmenta als je coulance aanvraagt. Op het declaratieoverzicht dat je krijgt van je zorgverzekering en dat je nodig hebt om de coulance aan te vragen bij Karmenta staat het eigen risico vermeldt, daardoor kunnen we daarmee de juiste vergoeding en coulance voor je bepalen.

Heb je hier vragen over, wij informeren je uiteraard met plezier, maar je zorgverzekeraar kan je het beste informeren over het eigen risico dat je nog hebt open staan, want dat kan immers ook al "verbruikt" zijn bij de zorg van andere zorgaanbieders dan Karmenta. De stand van je eigen risico kan je ook altijd nakijken in het portaal (of de app) van je zorgverzekering.

Meer informatie over het eigen risico kan je natuurlijk vinden in de polisvoorwaarden van je zorgverzekering. Ook bij het afsluiten van je zorgverzekering ben je er over geinformeerd. Alle zorgverzekeraars hebben er ook informatie over op hun websites, hier zie je er een aantal:

Informatie kaart Nederlandse Zorg Autoriteit

Door de DBC-systematiek kan het soms gebeuren dat je in dit jaar nog eigen risico van vorig jaar moet betalen aan je zorgverzekeraar. De NZA heeft een informatieve kaart gemaakt waarin dit toegelicht wordt. Klik hieronder voor de PDF.

nza eigenrisico

 

We zitten midden in Brabant en ontvangen je met plezier

Tijdelijk helaas zonder koffie in de wachtruimte, de espressomachine is defect, maar binnenkort weer met koffie in de wachtruimte! Je vindt ons midden in Brabant, niet ver van 's-Hertogenbosch en Eindhoven, 10 minuten rijden van de A2 en met ruimschoots voldoende (gratis) parkeerplaatsen.

Medisch Centrum Schijndel

Bezoekadres

Telefoon : 073 - 7200 993
Fax : 073 - 7200 908
e-mail : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Telefonisch bereikbaar

 • Afspraken :

  08:30 - 12:30 uur

 • Zorgadministratie :

  13:30 - 17:00 uur
  (di, woe, do)

Openingstijden

 • Werkdagen :

  08:30 - 17:00 uur

 • Lunch
  12:30 - 13:00 uur