Karmenta plaatst vrouwen in hun kracht 073 - 7200 993
Karmenta plaatst vrouwen en mannen in hun kracht

                      UPDATE CORONA     Nieuws     Login Portaal     Maak een afspraak:  073 - 7200 993

Medicijn niet leverbaar bij je apotheek?

Medicijn niet leverbaar bij je apotheek?

woensdag, 25 okt 2023

Het is een ongelofelijk groot probleem voor onze patienten en de apothekers: bepaalde medicijnen die Karmenta's artsen voorschrijven zijn niet leverbaar! Wat valt er aan te doen?

Als Karmenta's medisch specialisten medicijnen voorschrijven dan is het de taak van de apotheek om die medicijnen te leveren. Er zijn echter grote leveringsproblemen en dat is een landelijk, misschien zelfs wel wereldwijd probleem. Als u het voorgeschreven medicijn niet kan gaan gebruiken, dan kan dat natuurlijk invloed hebben op de behandeling van uw klacht. Karmenta kan hier helaas weinig in betekenen, wij kunnen en mogen geen medicijnen leveren en we hebben ook geen actueel inzicht in de leveringsproblemen. Helaas kunnen wij uw (telefonische) vragen dus vaak ook niet beantwoorden. Welke tips geven wij onze patienten wel? 

Utrogestan

Voor bijvoorbeeld Utrogestan is er geen bio-identiek alternatief. Dan zit er niet veel anders op dan te wachten tot het weer leverbaar is. Het middel kopen bij een buitenlandse apotheek is soms een oplossing. Als u Utrogestan 100 mg krijgt voorgeschreven, dan is de 200 mg vaginale tablet vaak een alternatief, maar inmiddels is die ook slecht leverbaar... Het geneesmiddel Duphaston is een alternatief dat we vaak adviseren, soms als tijdelijk alternatief. Duphaston is echter niet bio-identiek. 

Probeer een apotheek met een andere groothandel

Niet echt een oplossing, want het leveringsprobleem is veelal landelijk. Apothekers maken gebruik van een groothandel. Soms heeft het zin om bij een apotheek te informeren die bij een andere groothandel is aangesloten dan uw eigen apotheek. 

Soms is er een alternatief voor uw medicijn

Bij het voorschrijven van een recept houdt onze medisch specialist vaak al rekening met de leverbaarheid van een medicijn. Soms kunnen we een alternatief medicijn voorschrijven, soms kan uw apotheker u ermee helpen, soms kan Karmenta's medisch specialist eeen recept uitschrijven voor een alternatief.

U kunt zelf informatie opzoeken over (de leverbaarheid van) uw medicijn

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen houdt een Geneesmiddeleninformatie-register bij over medicatie, daar kunt u inkijken.

https://www.geneesmiddeleninformatiebank.nl/

U kunt de leveringsproblemen nakijken op Farmanco.nl, de website voor alle geneesmiddelentekorten van de KNMP.

https://farmanco.knmp.nl/

Buitenlandse apotheek

Soms is een oplossing om uw medicatie bij een buitenlandse apotheek op te halen, of op te laten sturen (dat is dan vaak niet gratis natuurlijk). informeert u daarvoor s.v.p. zelf naar een apotheek in de grensstreek bijvoorbeeld. Vaak heeft u dan een PDF-versie van uw recept nodig, deze kunnen wij aan u toesturen, stuurt u dan svp een e-mailtje aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Hoe kan deze ellende blijven bestaan in Nederland?

De redenen voor de leveringsproblemen zijn heel divers. Soms zijn problemen met het verkrijgen van de grondstoffen een reden dat een leverancier een bepaald medicijn niet kan leveren. Soms zijn hier geo-politieke redenen voor (bijvoorbeeld: als het westen geen chips aan het oosten levert, dan levert het oosten geen grondstoffen voor medicijnen aan het westen).

Het preferentiebeleid van zorgverzekeraars helpt in ieder geval niet mee. Het preferentiebeleid houdt in dat een zorgverzekeraar binnen een groep van gelijke medicijnen (middelen met dezelfde werkzame stof) een voorkeursmiddel aanwijst. Dat is dan vaak het goedkoopste geneesmiddel, of van een specifieke fabrikant. Het is dan afhankelijk van uw zorgverzekeraar welk medicijn uw apotheek aan u mag leveren. De fabrikant van een geneesmiddel kiest er dan soms voor, dat is een commerciele afweging, om een middel liever in een ander land te leveren dan in Nederland. 

Petitie: "We Slikken het Niet langer!"

Protesteer tegen de leveringsproblemen van medicijnen, want zorgverzekeraars en de politiek zouden hier wel wat aan kunnen doen!

Teken de petitie We Slikken het Niet Langer

 

 

Vragen?

Neem gerust contact op


contact blok phone

Bel vrijblijvend

op 073 - 7200 993

 contact blok email

Stel je vraag

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

   
  073 - 7200 993

We zitten midden in Brabant en ontvangen je met plezier

En met koffie in de wachtruimte! Je vindt ons midden in Brabant, niet ver van 's-Hertogenbosch en Eindhoven, 10 minuten rijden van de A2 en met ruimschoots voldoende (gratis) parkeerplaatsen.

Medisch Centrum Schijndel

Bezoekadres

Telefoon : 073 - 7200 993
Fax : 073 - 7200 908
e-mail : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Telefonisch bereikbaar

  • Afspraken :

    08:30 - 12:30 uur

  • Zorgadministratie :

    13:30 - 17:00 uur
    (di, woe, do)

Openingstijden

  • Werkdagen :

    08:30 - 17:00 uur

  • Lunch
    12:30 - 13:00 uur