Karmenta plaatst vrouwen in hun kracht 073 - 7200 993
Karmenta plaatst vrouwen en mannen in hun kracht

                      UPDATE CORONA     Nieuws     Login Portaal     Maak een afspraak:  073 - 7200 993

Wachtlijstbemiddeling: Voor je zorg naar het buitenland?

Wachtlijstbemiddeling: Voor je zorg naar het buitenland?

dinsdag, 02 mrt 2021

Recent (januari '21) werden we bij Karmenta gebeld door een mevrouw. Ze moest bij haar ziekenhuis nog zeker zes maanden wachten op haar gynaecologische operatie. Ze had rondgebeld met andere ziekenhuizen in Brabant, maar daar waren de wachttijden nog veel langer. 

Het ging om een planbare, reguliere operatie. De patient heeft een natura-polis en ze had met de wachtlijstbemiddeling van haar zorgverzekeraar gebeld (een grote in Brabant) en die had haar geadviseerd om naar Duitsland te gaan voor haar gynaecologische behandeling. Duitsland? Ja, Duitsland! Terwijl we bewegingen over de grens zoveel mogelijk proberen te beperken in verband met het verspreidingsrisico van Covid-19. Dat is namelijk een gezondheidsrisico. En dan zeker tussen ziekenhuizen.

Ze vroeg of ze bij Karmenta terecht kon voor de gynaecologische ingreep. Ja, dat kon. Een ruime week later zagen we haar op het spreekuur en eind februari heeft ze haar operatie op de OK van Karmenta gehad. Ze is blij met haar keuze en met de fijne behandeling bij Karmenta en ze knapt nu snel en zeer tevreden op.

Hier gaat, maatschappelijk gezien, toch iets mis...?

Een belangrijke maatschappelijke taak voor zorgverzekeraars is: ervoor zorgen dat elke verzekerde op een redelijke termijn toegang heeft tot goede medische zorg. Dat gaat niet erg goed momenteel. Dat probleem bestond al voor 2020, maar wordt nu, door de Corona, nog veel zichtbaarder. Is het logisch dat zorgverzekeraars adviseren om hun verzekerde dan maar liever naar een zorgaanbieder te verwijzen in het buitenland? Nee! Die zorgaanbieder zal geen contract hebben met de Nederlandse zorgverzekeraar. Op die manier vloeit Nederlands zorgpremie-geld naar het buitenland. En hoe zit het met de kwaliteit van de zorg?

Ongecontracteerde zelfstandige klinieken zijn een veel beter alternatief

Er zijn goede klinieken in Nederland, die ook geen contract hebben met de zorgverzekeraar, maar waar je wel snel terecht kan, waar Corona minder impact heeft gehad, en waar je je verhaal wel in het Nederlands kan doen, waar de zorg onder de Nederlandse inspecties, ministriële controles, richtlijnen en wetgeving valt. En waar de medisch specialisten werken volgens de protocollen van hun Nederlandse vakgenoten. En waar je als patient ook nog eens meer tijd en aandacht krijgt.

Hoe zit dit eigenlijk volgens de zorgverzekeringswet?

Hierover valt juridisch ook best veel te zeggen, en dat gebeurt momenteel ook in de rechtspraak, zie de links onder dit artikel. De medisch specialistische behandeling wordt in het buitenland waarschijnlijk voor 100% (van het door de zorgverzekeraar vastgestelde marktconforme tarief) vergoed aan de patient. Terwijl die patient voor dezelfde gynaecologische behandeling het in Nederland met 75% vergoeding moet doen. Dat is niet toegestaan volgens de Europese wetgeving. En overigens is de wijze waarop de zorgverzekeraar het marktconforme tarief bepaalt (waarom zijn ze niet transparant over hoe dit tarief vastgesteld wordt?) niet conform de Nederlandse zorgverzekeringswet. En de "vlaktaks", de vergoeding van 75% en dus een generieke eigen bijdrage van de patient van 25% is ook niet conform de Nederlandse zorgverzekeringswet.

We hebben in Nederland een zorgverzekeringswet, waarin we de zorgverzekeraar veel (markt)macht hebben toegekend. Of dat goed of slecht is, is een politieke vraag. Zorgaanbieders, zoals Karmenta, worden op talloze manieren gecontroleerd of ze zich aan de Nederlandse wetgeving en richtlijnen en kwaliteitseisen houden. En dat moet ook natuurlijk. Maar dan is het toch niet meer dan redelijk dat die andere grote spelers in ons zorglandschap in Nederland, de zorgverzekeraars, zich ook aan de wet moeten houden? 

Alle spelers in de zorgmarkt; zorgaanbieders, artsen, zorgverzekeraars, patienten en de politiek zouden met elkaar moeten samenwerken aan het in stand houden, en nog beter maken, van een van de beste zorgstelsels ter wereld in Nederland. Karmenta draagt daar zeker graag haar steentje aan bij. Maar de NZa en het ministerie van VWS zouden de zorgverzekeraars over bovenstaande ter verantwoording moeten roepen, want dit is een mogelijkheid voor verbetering, die eenvoudig te behalen is. De zorgverzekeraars hoeven zich alleen maar aan de zorgverzekeringswet te houden. Hoe simpel kan het zijn? Wij wensen ze succes!

Links in dit artikel:

Vragen?

Neem gerust contact op


contact blok phone

Bel vrijblijvend

op 073 - 7200 993

 contact blok email

Stel je vraag

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

   
  073 - 7200 993

We zitten midden in Brabant en ontvangen je met plezier

En met koffie in de wachtruimte! Je vindt ons midden in Brabant, niet ver van 's-Hertogenbosch en Eindhoven, 10 minuten rijden van de A2 en met ruimschoots voldoende (gratis) parkeerplaatsen.

Medisch Centrum Schijndel

Bezoekadres

Telefoon : 073 - 7200 993
Fax : 073 - 7200 908
e-mail : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Telefonisch bereikbaar

  • Afspraken :

    08:30 - 12:30 uur

  • Zorgadministratie :

    13:30 - 17:00 uur
    (di, woe, do)

Openingstijden

  • Werkdagen :

    08:30 - 17:00 uur

  • Lunch
    12:30 - 13:00 uur